Poreska uprava počinje sa izdavanjem elektronskih uverenja 1Foto:N1

Svi korisnici portala E-porezi od danas će moći da dobiju poreska uverenja elektronskim putem, saopštila je Poreska uprava.

Kako se navodi, Poreska uprava je omogućila izdavanje elektronskih uverenja o plaćenim obavezama na svim uplatnim računima javnih prihoda, uverenja o plaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje, uverenja o plaćenom porezu na dodatu vrednost i uverenja o plaćenim porezima i doprinosima po odbitku bez potrebe odlaska u filijale Poreske uprave.

„To je važan reformski korak i put kojim će Srbija kreirati poresku administraciju budućnosti koja će biti servis građana, sa širokom paletom elektronskih usluga. Samo prošle 2018. godine, Poreska uprava izdala je više od 750.000 uverenja i sigurni smo da će elektronska uverenja smanjiti potrebu dolaska obveznika u organizacione jedinice Poreske uprave. Način podnošenja zahteva i izdavanja uverenja je jednostavan i intuitivan, kreiran je unutar same Poreske uprave i očekujem da će postati model koji će se tretirati kao najbolja međunarodna praksa i samim tim primeniti i u radu razvijenijih administracija, kako u regionu tako i u Evropi“, izjavila je direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Za potrebe ostvarivanja prava iz oblasti socijalne zaštite, sprovođenja mera aktivne politike zapošljavanja, zasnivanja radnog odnosa, upisa dece u vrtić, ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava iz oblasti finansijske podrške porodici sa decom, oslobađanja od plaćanja sudskih troškova i dokazivanja u postupku vezanom za predškolsko i školsko vaspitanje i obrazovanje, studentska i učenička pitanja, stručno usavršavanje i prekvalifikaciju – neće se, u skladu sa odredbama Zakona o republičkim administrativnim taksama, zahtevati uplata takse za izdato uverenje.

Iz Poreske uprave upućuju građane da o uputstvu za korišćenje usluge izdavanja elektronskog uverenja mogu da se informišu na internet stranici www.purs.gov.rs, kao i pozivanjem Kontakt centra na brojeve 011-33 10 111 i 0700-700-007.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari