Poreska uprava: Za deset meseci podneto 1.166 krivičnih prijava 1Foto: N1

Poreska policija je za deset meseci ove godine podnela nadležnim tužilaštvima 1.166 krivičnih prijava protiv 1.579 lica za učinjenih 1.529 krivičnih dela, saopštila je danas Poreska uprava Srbije.

Tim otkrivenim nezakonitim poslovima izbegnut je porez u iznosu od 13 milijardi dinara, što je za 58,69 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od četiri milijarde dinara za krivična dela pranje novca, zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba službenog položaja.

Poreskim kontrolama je identifikovano 87 „fantom“ i „peračkih“ preduzeća koja predstavljaju glavne generatore sive ekonomije, navela je Poreska uprava.

U akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana i duvanskih prerađevina i ostalih akciznih proizvoda poreska policija je u koordinaciji sa drugim državnim organima podnela 449 krivičnih prijava za nelegalan promet akciznih proizvoda za deset meseci ove godine. Oduzeta je roba u vrednosti od oko 110 miliona dinara (11,3 tone rezanog duvana, deset tona duvana u listu, 578.916 paklica cigareta).

Kako je saopšteno, znatno je povećana i količina oduzetog alkohola, čak za 17 puta u odnosu na isti period prošle godine.

Dodaje se da je poreska policija intenzivirala aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije u prometu dobara i usluga reklamiranjem i prodajom putem interneta i privremeno je oduzela robu bez dokumentacije o poreklu u vrednosti od preko 173,8 miliona dinara.
Protiv lica od kojih je oduzeta ta roba podnete su krivične prijave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari