Foto: Fonet/Dragan Antonić

Samohrana majka Jovana Petrović to zna najbolje. Ona je bez posla u nacionalnoj avio-kompaniji ostala pre više od godinu dana, a da će tako biti, obaveštena je svega četiri dana pre isteka porodiljskog odsustva.

– Bila sam prva grupa stjuardesa 2013. kada je i kompanija počela zvanično sa radom, prošla sam prvi konkurs koji je bio objavljen. Na trudničko sam otišla sredinom 2015. godine. Želela sam da se vratim ranije na posao, ali su mi tada rekli da to nije moguće pravno, a naredna dva meseca mi govorili da budem bez brige jer me ugovor čeka i da uživam sa bebom – kaže za Danas Jovana Petrović.

Oktobra 2016. Jovana je završila i neophodan lekarski pregled, imala je, kako kaže, sve preporuke da dobro obavlja svoj posao i nije bilo razloga da strepi zbog produženja ugovora. Međutim, bez prethodne najave, 12. decembra, na rođendan, dobila je usmenu „čestitku“ iz kompanije da joj ugovor neće biti produžen.

– Nisam imala veze i protekcije, a uz ponižavanja i obmane naredna dva meseca posle toga jer sam podnela zahtev za bolovanje radi specijalne nege deteta, optužena sam da mi dete u stvari nije bolesno i da radim na štetu kompanije – kaže Jovana Petrović.

Obećano joj je da će se „slučaj rešiti“, pisala je i tada generalnom direktoru Danetu Kondiću i članu IO Branislavu Maloviću. Jedino što je dobila – jeste blokada službenog mejla sa kog je poslala pismo.

– Time se završila moja borba. Odustala sam, poslali su mi jasnu poruku kao državna kompanija. Znam da su nastavili sa istom tradicijom za neke zaposlene. I da mnoge koleginice strepe za svoje radno mesto. Nadam se da će neko sagledati ove uslove i vaše naslove i tekstove, jer je majkama već dovoljno otežano odgajanje dece – ističe Jovana Petrović, koja sada svoju kćerku izdržava tako što prodaje ručno pravljene stvari.

U kabinetu poverenice za ravnopravnost polova za Danas kažu da su se neke od žena koje bi u Er Srbiji ovih dana mogle da ostanu bez posla javile i da će kada podnesu pismene zahteve biti pokrenut i postupak kako bi se utvrdilo da li je bilo diskriminacije.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović za Danas kaže da nisu imali ovakvih slučajeva u kompanijama u kojima je njihov sindikat prisutan. KSS okuplja veliki broj radnika zaposlenih upravo u državnim firmama, između ostalog, njihov sindikat prisutan je i u Er Srbiji.

– Nismo znali za slučajeve ovih žena. Kroz kolektivni ugovor žene, pogotovo trudnice i porodilje su zaštićene sve vreme, čak i kada se vrate na posao posle porodiljskog. Kolektivni ugovor, međutim, štiti samo one koje su zaposleni na neodređeno i određeno vreme, ali ne i na one koji rade preko agencija ili na osnovu privremenih i povremenih poslova – kaže Cvetanović.

On apeluje na sve nadležne da reaguju i ističe kako će i KSS kao centrala reagovati povodom ovog slučaja.

Iz kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović ističu da su odmah po objavljivanju teksta kontaktirali Er Srbiju i dobili informacije da su ugovori zaposlenih na određeno vreme produženi ili još traju, dok su sa rada odsutne za vreme trudnoće, porodiljskog i odsustva radi nege deteta, u skladu sa Zakonom.

„Takođe, kompanija je prihvatila sugestiju da kod povećanja obima posla baš ove majke imaju prednost pri zapošljavanju. Socijalna odgovornost državnih i privrednih subjekata će od Vlade i u narednom periodu biti podržavana i stimulisana, jer je zaista poštovanje i negovanje materinstva uslov bez koga nema uspeha ni kompanije, ni države, odnosno ni poslodavca ni zaposlenog“, stoji u pisanom odgovoru iz kabineta.

Saopštenje Er Srbije medijima

U demantiju na pisanje Danasa koji je Er Srbija poslala svim medijima priznaje se da će „do početka letnjeg reda letenja biti ukupno šest koleginica kojima će isteći ugovor, koji je produžen na osnovu zaštite materinstva. Dogovorom između Er Srbije i Aerodroma „Nikola Tesla“ predviđeno je da će one, kao i preostali zaposleni kojima je na osnovu sezonalnosti istekao ugovor, imati prednost u zapošljavanju“.

Osim što Er Srbija ovime zvanično potvrđuje da porodilje ostavlja bez posla kada im istekne bolovanje, treba reći i da je tvrdnja o dogovoru između Er Srbije i Aerodroma NT došla tek nakon tekstova u Danasu i reakcije potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, koja je nakon upita Danasa kontaktirala Er Srbiju, a zatim izjavila za naše novine da će apelovati na direktora Aerodroma da porodiljama da prednost prilikom zapošljavanja.

„Važno je reći i to da je za sve informacije o pravima zaposlenih nadležna isključivo Služba ljudskih resursa Er Srbije. Poštujući zakonske propise, pomenuta služba jedina upravlja radno-pravnim odnosima i obaveštava zaposlene na adekvatan način. SMS nije sredstvo kojim Er Srbija obaveštava zaposlene o njihovim pravima i obavezama“, navodi se u dopisu Er Srbije.

Međutim, iskustvo najmanje pet žena zaposlenih u Er Srbiji sa kojima smo razgovarali je da niko iz kadrovske službe Er Srbije nije hteo da im da konkretan odgovor u oktobru, prilikom preuzimanja zaposlenih od strane Aerodroma, šta će biti sa njima, kao ni u sličnim slučajevima prethodnih godina, a kao dokaz možemo da objavimo i imejlove zaposlenih na zvanične adrese koji su ostali bez odgovora. Takođe, upravo taj SMS, koji smo objavili, pokazuje da je u stvari politika Er Srbije da u ovoj kompaniji za mlade žene sa tek rođenom decom nema mesta. R. D.

Povezani tekstovi