Šestorica portira užičkog preduzeća Koža, koji duže od godine nisu primili plate, napustili su svoja radna mesta, a ključeve od fabrike predali predsedniku Veća Samostalnog sindikata za Zlatiborski okrug. Osim njih, niko nije radio u fabrici, jer su zaposleni napustili radna mesta prošle godine.

Šestorica portira užičkog preduzeća Koža, koji duže od godine nisu primili plate, napustili su svoja radna mesta, a ključeve od fabrike predali predsedniku Veća Samostalnog sindikata za Zlatiborski okrug. Osim njih, niko nije radio u fabrici, jer su zaposleni napustili radna mesta prošle godine. Ipak, tokom razgovora sa predsednikom opštine Tihomirom Petkovićem, dogovoreno je da portiri narednih mesec dana i dalje dolaze na posao, jer je procena da bi se u tom roku mogao rešiti njihov status, ali i status ovog preduzeća, čija je privatizacaija poništena 12. janura ove godine. Agencija za privatizaciju poništila je kupoprodajni ugovor sa bivšim vlasnikom Stepanom Gasparijanom, ruskim državljaninom, koji je većinski kapital užičke fabrike kupio 2003. godine.
Poslednju platu portiri su dobili u januaru prošle godine i to za oktobar 2005. godine, ali su ipak dolazili na posao, kako bi zaštitili imovinu do imenovanja zastupnika kapitala, koji bi trebalo da fabriku pripremi za novu privatizaciju.
– Godinu dana nismo primili ni dinar, sami smo plaćali prevoz do fabrike i radili kako bismo sačuvali ono što su svi drugi ostavili. Svima smo se obraćali za pomoć, ali niko ništa nije preduzeo“, kaže Ivan Vitorović, jedan od portira.
Petrašin Drulović, predsednik Veća Samostalnog sindikata za Zlatiborski okrug, kome su portiri predali ključeve istakao je da se ovaj sindikat obraćao Agenciji za privatizaciju, Akcijskom fondu, Ministarstvu za privredu , užičkoj opštini, ali niko nije reagovao.
– Najveći problem je što Akcijski fond veoma teško može da nađe nekoga ko bi kao zastupnik kapitala preuzeo brigu o preduzeću nakon poništenja privatizacije. S druge strane, zastupnik kapitala ličnom imovinom mora da garantuje da neće oštetiti preduzeće, što je paradoks, jer ne odgovara onaj ko je firmu upropastio, a od zastupnika kapitala, koji bi trebalo da popravi stanje u fabrici, traži se garancija u njegovoj ličnoj imovini, objašnjava Drulović, ističući da Kožara nije usamljen slučaj, jer se sa sličnim problemima suočava užičko preduzeće Zlatiborka, koje od 2005. godine čeka zastupnika kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari