Posao propada zbog nečinjenja države 1FoNet/Božidar Petrović

Fabrika aviona Utva iz Pančeva pre samo osam godina pravila je avione za Irak, ali i domaće potrebe, sada je na ivici propasti jer država koja je većinski vlasnik ove fabrike više od godinu dana ne rešava njen status.

Proletos je premijer Aleksandar Vučić obećao da će stalni poslovni saradnik Utve Yugoimport SDPR „ući u Utvu“, ali od toga još nema ništa. U međuvremenu, 240 zaposlenih nije primilo junsku platu, a od početka godine fabrika nije sklopila nijedan novi ugovor za posao. Zaposleni su zato od ponedeljka u štrajku.

– Posla ima, zainteresovanih ima dosta, ali mi ne možemo da radimo dok ne dovedemo strateškog partnera. Više od godinu dana je tako, obećavali su i premijer i prethodni ministar odbrane Bratislav Gašić i prethodni direktor Agencije za privatizaciju LJubomir Šubara pre godinu dana pokrenuli su inicijativu za brže rešavanje statusa Utve i strateško partnerstvo sa Yugoimportom SDPR, ali godinu dana nije nikakav pomak učinjen. Prvi put posle 2008. nama se sada dešava da nemamo nijedan ugovor – kaže za Danas predsednik Samostalnog sindikata u ovoj fabrici Slobodan Kostić.

Kada su 2008. počeli posao za Irak uradili su 20 aviona, još 17 za naše potrebe, napominje Kostić, i tada su morali da prime 150 novih radnika. Sada se situacija preokrenula i umesto da prihvataju nove poslove kojih ima, oni se bore za egzistenciju.

Obraćali su se, kaže, ministarstvima privrede i odbrane, kao i Vladi i potencijalnom partneru Yugoimportu SDPR, a jedini odgovor dobili su od Ministarstva privrede u kom im je rečeno da moraju da sačekaju jer novi ministar još nije postavio državne sekretare.

U Ministarstvu privrede za Danas kažu da oni nisu nadležni i da bi trebalo da se obratimo Ministarstvu odbrane. Međutim, u Ministarstvu odbrane napominju za naš list da oni nemaju organe upravljanja u fabrici Utva u Pančevu, kao što je to slučaj sa nekim drugim fabrikama koje rade u odbrambenoj industriji, te da stoga nisu nadležni za rešavanje statusa ove kompanije.

Zaposleni će državnim organima dati rok do 1. septembra da nešto urade, pozovu ih na sastanak i ponude rešenje za status fabrike, u suprotnom, kako nam je rekao Kostić, sledi radikalizacija protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari