Usvojen rebalans budžeta 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Poslanici Skupštine Srbije, sa 207 glasova za i četiri protiv, usvojili su rebalans budžeta kojim su predviđeni prihodi od 1.291,4 milijarde dinara, dok su rashodi uvećani za 148,59 milijardi, na 1.774,4 milijarde dinara, tako da će deficit iznositi 483 milijarde dinara, odnosno 8,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pred početak glasanja ministar finansija Siniša Mali zahvalio je poslanicima na kritikama i pohvalama u raspravi.

„Zemlja se bori na dva fronta, za spas života i zdravlja ljudi, a sa druge strane za spas ekonomije i ovaj rebalans treba da doprinese u obe borbe“, rekao je Mali i ponovio da će Srbija ove godine imati najmanji privredni pad u Evropi.

Mali je najavio da će u narednih desetak dana u Skupštinu stići predlog Budžeta za 2021. godinu i da će poslanici imati dve nedelje da ga prouče, a posebno je naglasio da je predviđeno povećanje plata i penzija koje su, kako je rekao „apsolutno sigurne, sve u dan i u dinar“.

„Spasili smo ekonomiju, nema masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika kao u drugim zemljama“ istakao je ministar finansija na kraju rasprave o rebalansu budžeta.

Poslanici će u podne započeti novu sednicu na kojoj će razmatrati izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Poslanik grupe „Ujedinjena dolina SDA“ Enis Imamović je objašnjavajući jedini amandman na rebalans budžeta Srbije izjavio danas da su ukupna sredstva koja država izdvaja za rad 22 saveta nacionalnih manjina pre umanjenja iznosila 0,002 procenta budžeta, a sada su dodatno umanjena.

„Dakle jedna petina promila se odvaja za unapređnje prava jedne trećine građana, pripadnika nacionalnih manjina i to se umanjuje za 20 posto. Mi ovim amandmanom nismo tražili povećanje sredstava već da se ostvare sredstva planirana za 2020. godinu kako bi završili već započete projekte“, rekao je Imamović.

On je ocenio da se smanjenjem sredstava za rad veća nacionalnih manjina, ona svode na nivo nevladinih organizacija i obesmišljavaju i dodao da građani Sandžaka „plaćaju porez i izdvajaju za škole, bolnice, puteve i udžbenike, a na kraju ih dobijaju od donatora“.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da ne postoji nikakva diskriminacija prema jednoj manjini ili delu zemlje i da su sredstva zbog krize sa korona virusom, smanjena svima.

„Nemam ništa protiv da pomognemo, mi očekujemo od saveta manjina da nam dostave podatke koliko im je sredstava neophodno za funkcionisanje, ali od Bošnjačkog nacionalnog vijeća te podatke nismo dobili“, rekao je Mali.

Jedini amandman koji se odnosi na smanjenje sredstava za rad Saveta nacionalnih manjina, Vlada i nadležni odbor su odbili.

Posla glasanja o rebalansu budžeta, poslanici su počeli narednu sednicu na kojoj razmatraju izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Poslanička grupa „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ predložila je da se opredeli više sredstava za opštine Bujanovac i Preševo, kao i za nacionalne savete nacionalnih manjina, što su vlada i nadležni odbor odbili.

Poslanici traže zaštitu novinara i predsednika od napada opozicije

Poslanici su na početku sednice postavljali poslanička pitanja Vladi i nadležnim institucijama, a najviše ih je interesovala medijska slika Srbije i delovanje opozicije.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević najoštrije je osuđuje pretnje i napade na epidemiologa Predraga Kona i ocenio da je veličanje fažizma u 21. veku nepojmljivo.

On je pitao Ministarstvo kulture i informisanja na koji način će zaštiti novinare od napada opozicije.

Osvrnuvši se na prošlogodišnji pokušaj upada u RTS i napad na novinarke Pinka dodao je da opozicija nastavljaju dele novinare na podobne i nepodobne, koji znaju i koji ne znaju.

Poslanik SNS-a Marko Atlagić pitao je Tužilaštvo ima li elemenata krivičnog dela u svakodnevnim medijskim napadima na predsednika Srbije i njegovu porodicu.

Atlagić se obratio potpredsednici Narodne stranke Sandi Rašković Ivić nekoliko puta je nazvavši lažljivicom, televiziju N1 nazvao je CIA televizijom, a izneo je i niz optužbi na račun lista “ Danas“, prof. Jove Bakića, reditelja Gorana Markovića, lidera „Dveri“ Boška Obradovića i akademika Dušana Teodorovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari