Poslovi od kuće koji stanovnicima Srbije donose evropske zarade 1Foto: Pixabay

U mesecu u kome je gigant među modernim korporacijama, Microsoft, objavio da se testiranje radne nedelje koja traje četiri dana završilo sa pozitivnim efektima, više je nego poželjno istražiti i druge moderne trendove u poslovanju.

Rad od kuće upravo je jedan od velikih, i dalje rastućih trendova u poslovnom svetu, koji su mnoge svetske korporacije testirale protekle decenije, a takođe se pokazao kao učinkovit način rada.

Dok je od radne nedelje koja broji četiri dana naše poslovno tržište i dalje decenijama daleko, rad od kuće kao način rada, odavno je stigao i sve je popularniji i na našim prostorima, gde je pozitivno dočekan od strane zaposlenih, ali i mnogih poslodavaca koji uviđaju njegove prednosti.

Rad od kuće može da bude stalan, privremeni, a mnogi ga preferiraju kao dodatni posao od kuće, koji za njih predstavlja sekundarni izvor prihoda. Poslovi od kuće sa sobom donose mnoge benefite, a često sa njima pod ruku idu i enormne zarade, posebno u slučajevima kada se obavljaju za inostrane poslodavce.

Pitate se koji su to poslovi od kuće koji stanovnicima Srbije donose evropske zarade?

Nekoliko njih posebno se izdvaja pa ih rado predstavljamo!

IT stručnjaci – posao koji ne poznaje državne granice

IT industrija razvija se paralelnom linijom sa samom tehnologijom sa kojom se međusobno dopunjuje. U eri modernih tehnologija i Interneta, ne čudi što su upravo IT stručnjaci među najtraženijima i oni za kojima rastu potrebe širom planete.

Kako i najosnovnije ekonomsko pravilo potvrđuje: u delatnosti u kojoj je tražnja velika, velika je i visina zarade.

Istraživanje sprovedeno na programerima u Srbiji, kao na uzorku, govori da se njihova mesečna zarada kreće u rasponu od 671€ pa sve do čak 2.600€!

Uz velike prihode i tražnju, IT sektor ima još jednu veliku prednost za svoje stručnjake: reč je o delatnosti koja ne poznaje granice – Internet konekcija i računar dovoljni su uslovi rada, te se IT poslovi mogu obavljati sa bilo kog kraja planete – pa i od kuće!

Sve prednosti svog posla prepoznali su i IT stručnjaci u Srbiji, koji se često opredeljuju da rade od kuće, pronalaze domaće ili strane poslodavce, te ostvaruju visoke prihode, a često odaberu i da “freelance-uju”, te tako, uz sve benefite koje donosi rad od kuće, imaju još jedan – sami biraju projekte na kojima će raditi.

Poslovi od kuće koji stanovnicima Srbije donose evropske zarade 2
Foto: Pixabay

Kreativni online poslovi od kuće – dizajneri, pisci i kreatori sadržaja

Kreativni talenti, onima koji ih poseduju, takođe pomažu stanovnicima naše zemlje da se odluče da poslovno okruženje zamene svojim radnim stolom. Grafičkim dizajnerima, kao i piscima i kreatorima online sadržaja, Internet je prozor u svet!

Oni svoj kreativni rad danas sa lakoćom mogu predstaviti svetskom tržištu, konkurisati na najrazličitije projekte, pa tako i pronaći poslodavca koji će rado ispuniti njihov glavni uslov – rad od kuće.

Online oglasi najčešće su mesto na kome pronalaze zaposlenje, ali postoje i Internet platforme čija je glavna uloga to da posreduju između kreativaca i poslodavaca, te su odlično mesto za pronalazak posla!

Poslovi koji imaju kreativnu crtu, a često se obavljaju od kuće su: posao kreiranja sadržaja za društvene mreže, vođenje blogova, pa i grafički dizajn za kojim postoji ogromna tražnja na tržištu.

Osim toga, u ovim sferama se može pokrenuti i sopstveni biznis, pa se tako od “blogovanja” za sebe, na modernim Internet platformama takođe ostvaruje sjajna zarada!

Online kursevi – časovima od kuće do odličnih prihoda

Sećate se kako su ranije profesori matematike ili engleskog jezika morali da imaju prostorije u kojima će držati privatne časove ili dolaze u domove klijenata kako bi održali čas?

Danas se i ovaj posao može obavljati iz udobnosti svog doma, a ni ova delatnost više ne poznaje granice – može se raditi sa bilo kog kraja planete, za onoga ko je udaljen hiljadama kilometara!

Najpopularniji online kursevi i časovi, koji donose i odličnu zaradu su: kursevi iz stranih jezika, administrativni kursevi, kursevi iz oblasti marketinga, ali i mnogi drugi.

Časovi engleskog jezika – čest izbor za posao od kuće online

Dok su mnoge kritike na račun obrazovnog sistema u Srbiji opravdane, činjenica je da naši stanovnici, zahvaljujući školstvu, ali i drugim faktorima – najčešće odlično govore engleski jezik!

Rezultati istraživanja obavljenog od stranje EF English Proficiency Index-a, koje u fokusu ima upravo znanje engleskog jezika kod stanovništva različitih zemalja, Srbiju su pozicionirala na 17. mesto na listi od 100 zemalja – po veštini govora i poznavanju engleskog jezika generalno! Ovo istraživanje sprovedeno je 2019. godine, pa je engleski jezik vrlo aktuelna prednost koju stanovnici Srbije odlično koriste!

Zato se sve češće opredeljuju da njihov primarni ili sekundarni izvor prihoda budu upravo online časovi engleskog jezika, koje drže za ljude iz celog sveta. Internet platforme specijalizovane za posredništvo među onima koji žele da nauče i onima koji drže časove, nude im odličnu bazu za pronalazak posla!

Često se od predavača traže određene potvrde o znanju, kao što su položeni testovi: TOEFL ili IELTS, međunarodno priznati ispiti.

Uz sve prednosti rada od kuće, vrlo je moguće da ga i vi upravo potražujete! Sve što je potrebno su znanja i veštine, a zatim i malo istraživanja na Internetu, pa i pretraživanje oglasa poslodavaca ili kreiranje sopstvenog oglasa. Srećno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari