Potencijal obnovljive energije 1

Srbija ima veliki potencijal na polju obnovljive energije, a biomasa čini čak 63 odsto tog potencijala, izjavio je danas predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Žarko Petrović na predstavljanju prve onlajn platforme za trgovinu biomasom u Privrednoj komori Srbije.

Platforma je pokrenuta u saradnji Privredne komore Srbije, UNDP, Ministarstava rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Biomasa je veoma profitabilno rešenje, sa vrlo povoljnim efektima, koje pruža priliku i za investicije i za otvaranje novih radnih mesta, rekao je Petrović i izrazio uverenje da će razvojem tržišta biomase jačati energetska bezbednost Srbije.

UNDP doprinosi tom razvoju svojim iskustvom u sprovođenju projekata obnovljive energije, rekao je Petrović, a prenosi Fonet. On je podsetio da je ta agencija UN pomogla da se uspostavi šest postrojenja na biogas u Srbiji.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić je ocenio da značaj ovog portala prevazilazi efekte od ušteda i koristan je alat za razvoj tržišta biomase, koje, po njegovim rečima, u Srbiji praktično ne postoji, ili se odvija u sivoj zoni.

Portal olakšava spajanje prodavaca i kupaca biomase jer pruža razne informacije, između ostalog i o mogućim lokacijama za postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, rekao je Miletić i podsetio da je cilj da se do 2020. podigne nivo učešća obnovljivih izvora na 27 odsto ukupne proizvodnje energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari