Potpisan Memorandum o primeni projekta "Jadar" 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predstavnici kompanije „Rio Tinto“ potpisali su danas, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i australijske ambasadorke Džulije Fini, Memorandum o razumevanju o primeni projekta „Jadar“.

Memorandum će omogućiti formiranje zajedničkih radnih grupa između Vlade Srbije i kompanije, kako bi se omogućio efikasniji razvoj projekta „Jadar“ kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola.

Projekat „Jadar“, koji kompanija Rio Tinto razvija u Srbiji, tiče se razvoja ležišta litijuma i borata svetske klase.

Ukoliko se realizuje, moći će da zadovolji značajan deo svetske potražnje za litijumom i boratima.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je Brnabić izjavilada je neophodno pokretanje ekonomskog razvoja na lokalu, a projekat „Jadar“ će značajno uticati na razvoj Loznice i celog regiona.

Kompanija „Rio Tinto“ do sada je uložila 90 miliona dolara u projekat Jadar, a pokretanje proizvodnje je planirano 2023. godine, što potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta.

Povećanjem investicija u Srbiji direktno se ubrzava ekonomski rast i to je preduslov za unapređenje kvaliteta života svakog građanina, što je najvažniji zadatak Vlade Srbije, navela je Brnabić.

Antić je izneo uverenje da će potpisivanje Memoranduma o razumevanju ubrzati sve aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije.

Razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima i njegova implementacija učiniće Srbiju ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora – koji su bitni za savremeni razvoj, rekao je Antić.

U ime kompanije „Rio Tinto“ Memorandum je potpisao izvršni direktor Sajmon Trot.

Memorandum polaže temelje za efikasniju razradu našeg projekta kroz sve projektne faze, čime dovodimo Srbiju i „Rio Tinto“ korak bliže cilju da postanemo vodeći izvor ponude litijumom i boratima na svetskom nivou, rekao je Trot.

Ukoliko projekat dobije sva odobrenja, kompanija planira da investira značajna kapitalna sredstva u njegov razvoj, izgradnju rudnika i novu tehnologiju za preradu jadarita, navodi se u saopštenju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari