Potpisan Memorandum sa Kinom u oblasti supervizije banaka i osiguravajućih društava 1Foto: FoNet/NBS

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i predsednik Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje Guo Šuđing potpisali su danas u Pekingu Memorandum o razumevanju, saopštila je NBS.

Memorandum o razumevanju odnosi se na međusobnu saradnju dva regulatora kroz razmenu podataka i informacija u oblasti supervizije banaka i osiguravajućih društava, a u cilju međusobnog održavanja efikasnosti bankarskih sistema država članica.

Jorgovanka Tabaković je prilikom potpisivanja Memoranduma rekla da je posebno važna podrška koju Kina pruža Srbiji u procesu ekonomskih reformi i kroz ulaganja u projekte od velikog značaja, čime pomaže da Srbija ostvari ekonomski rast.

Ona je naglasila i da NBS daje pun doprinos intenziviranju ekonomske saradnje sa Kinom, podsetivši da je 2014. doneta odluka o uvođenju kineskog juana na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu, kao i da je 2016. zaključen svop aranžman sa centralnom bankom Kine, a 2017. potpisan Memorandum o razumevanju sa „China UnionPay“.

Kineska regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranje je jedinstveno regulatorno telo nadležno za superviziju banaka i osiguranja, nastalo spajanjem regulatornog tela za superviziju banaka Kine sa regulatornim telom za superviziju u oblasti osiguranja. (kraj) vbr 09:25

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari