Potpisan ugovor o rekonstrukciji brodske prevodnice na HE "Đerdap 1" 1Hidroelektrana Đerdap 1 Foto: Wikipedia/Denis Barthel

Od 1970. godine kada je puštena u rad do sada kroz brodsku prevodnicu na Hidroelektrani „Đerdap 1“ prošlo je oko 400 hiljada brodova i nakon bezmalo pola veka od početka rada biće rekonstruisana.

Izvođenje radova na rekonstrukciji brodske prevodnice na „Đerdapu 1“ povereno je nemačkoj kompaniji „DSD Noel“ sa čijim je izvršnim direktorom Manfredom Singerom, ugovor o izvođenju radova potpisala potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ovaj projekat je vredan 27 miliona evra, kao i da Srbija kroz novi investicioni ciklus ulaže 200 miliona evra u razvoj vodnog saobraćaja.

Postojeći kapacitet brodske prevodnice na „Đerdapu 1“ će sa sadašnjih 6.300 plovila nakon rekonstrukcije biti povećan na 10 hiljada brodova, a radni vek produžen za 25 godina. Radovi treba da počnu u septembru i trajaće oko godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari