Potpisan ugovor sa EIB o kreditu za kliničke centre 1Foto: Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Ministar finansija Dušan Vujović i potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Dario Skanapieko potpisali su danas u Trstu finansijski ugovor Klinički centri, kojim se Srbiji odobrava kredit od 50 miliona evra, na 25 godina, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ugovor Klinički centri/C predstavlja poslednji, od ukupno tri finansijska ugovora koja su planirana sa EIB za protrebe finansiranja projekta modernizacije, unapređenja, proširenja i dogradnje četiri Klinička centra – Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Kredit je sa četiri godine počeka sa otplatom, Srbija ima mogućnost izbora fiksne ili varijabilne kamatne stope, a realizuje se u najviše pet tranši, sa minimalnim iznosom pojedine od 10 miliona evra, izuzev prve tranše koja može iznositi pet miliona.

Projekat Klinički centri, čija je ukupna vrednost procenjena na više 400 miliona evra, EIB finansira sa 200 miliona evra, a ostatak daju Vlada Srbije, Evropska komisija – CARDS program, Svetska banka i bilateralni donator.

Do sada je sa EIB za navedeni projekat ugovoreno 150 miliona evra i potpisana su dva finansijska ugovora: Klinički centri/A 2006. godine na iznos od 80 miliona i Klinički centri/B iz 2008. godine na iznos od 70 miliona.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari