Potpisan Ugovor za izgradnju i upravljanje prečistačem za otpadne vode u Zrenjaninu 1Foto: Pixabay/kaboompics

Ugovor za izgradnju i upravljanje prečistačem za otpadne vode između Grada Zrenjanina i kompanije „Metito“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisan je danas u tom gradu.

Projekat je vredan oko 30 miliona evra, a ugovor je potpisan u prisustvu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i potpredsednik kompanije „Metito“ Valid Madvar.

Madvar je izrazio zadovoljstvo što se projekat realizuje uz veliku podršku Grada Zrenjanina i Srbije, navodeći da je reč o javno privatnom partnerstvu, a da će projekat trajati narednih 25 godina.

On je kazao da je Zrenjanin prvi grad u Srbiji, ali i Evropi, u kom „Metito“ posluje i ukazao je da će projekat doneti u taj grad mnogo novih radnih mesta kao i jači ekološki standard i sigurnije životno okruženje.

Nedimović je podsetio da Srbija ima propise koji su usvojeni pre nekoliko godina i koji ispunjavaju sve direktive EU u pogledu kvaliteta otpadnih voda i vazuha, a da će rezultat projekta u Zrenjaninu biti voda drugog reda koja će biti ispuštana u Begej.

„Mislim da će Begej biti najzadovoljniji zbog svega, više neće postojati cev iz koje se otpadne vode izlivaju u reku, sada će ona biti prečišćena i moći ćemo da pričamo o kvalitetu životne sredine“, rekao je on.

On je dodao da je Zrenjanin nekada bio jedan od pionira direktnih stranih incvestitija na prostoru cele Srbije, a da je sada ista situacija u pogledu očuvanja životne sredine.

„Ne ulazeći u detalje projekta i tehnologije, iz prostog razloga što ne može biti drugačije, nego po zakonu, zadovoljan sam što je Zrenjanin jedan od nekoliko gradova u Srbiji koji je krenuo ovim putem i što rešava problem“, rekao je Nedimović.

Gradonačelnik Zrenajnina Simo Salapura rekao je da taj grad ima odgovornu lokalnu samoupravu koja je preuzela odgovornost da se bavi zaštitom životne sredine i da je danas potpisan ugovor po kome ćemo u tom gradu za tridesetak meseci imati zdraviju i čistiju životnu sredinu, zdraviji i čistiji Begej, a samim tim i bolje mesto za život.

„Direktna investicija je 30 miliona evra od čega 70 odsto podrazumeva izgradnju samog postrojenja, biće zaposleno 40 ljudi, a ono što je bitno, jeste da ovakva investicija u zaštitu životne sredine podrazumeva i angažovanje domaće, lokalne građevinske operative, što je svakako još jedan dodatni značaj“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, obaveze Grada Zrenjanina nisu finansijske prirode, već podrazumevaju zemljište koje je obezbeđeno i povezivanje gradske kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda.

Potpisivanju je prisustvovao i otpravnik poslova Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibrahim Ali Al Darmaki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari