Potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom 1Foto: Tviter

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić boraviće sutra u Ankari, u zvaničnoj poseti Turskoj, gde će sa turskim ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem potpisati novi Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, kao i Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija.

Како se navodi u saopštenju ministarstva, tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini parafiran je tokom zvanične posete Srbiji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u oktobru prošle godine, a sutrašnjim potpisivanjem stvaraju se uslovi za ratifikaciju u parlamentima dveju zemalja, a potom i za početak primene.

„Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje, po prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz iz Srbije na tursko tržište definisanih kvota goveđeg mesa, sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda. Takođe će biti udvostručene kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog voća i povrća iz Srbije u Tursku. Potpisivanjem Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija stvara se još povoljniji poslovni ambijent za dolazak novih investitora iz Turske u Srbiju“, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ljajić će se tokom boravka u Ankari sastati i sa potpredsednikom Vlade Turske Mehmetom Šimšekom, kao i sa ministrom za evropske poslove Omerom Čelikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari