Potrebna nam razvojna strategija 1

Povodom dolaska švedske kompanije Ikea u Srbiju oglasio se Zrenjaninski socijalni forum pozivom da se otvori ozbiljna i široka javna debata o razvojnoj strategiji naše zemlje.

„Neoliberalni model ekonomske politike vodi nas u katastrofu“, navodi se u osvrtu koji je objavio politikolog Miroslav Samardžić, aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma. Prema njegovom mišljenju, neoliberalni mit je da su velike privatne kompanije postale moćne samo zahvaljujući inovativnosti, radinosti i viziji njihovih osnivača.

Odavno je poznato da su velike švedske firme napredovale zahvaljujući, između ostalog, i ekonomskoj politici socijalnih demokrata. Domaća tražnja, koja je bila podstaknuta politikom države blagostanja, omogućila je rast mnogih privatnih preduzeća u ovoj zemlji, ona su često imala monopolski položaj, i u velikoj meri, proizvod su švedskog socijalnog modela. Kada im je švedsko tržište postalo malo, ove kompanije su izašle na svetsko tržište gde su pronalazile tražnju za svoje proizvode ali i jeftiniju radnu snagu. Paradoksalno je da su privatna preduzeća postala svetski brendovi uz pomoć države, a kad su postala moćna, uspela su da dovedu u pitanje takozvani Švedski model socijalne države – navodi Miroslav Samardžić.

On ističe da bi privreda neke države napredovala, a stanovništvo pristojno živelo, nisu neophodni samo kapital, velika radinost i protestantska poslovna kultura, nego i osmišljena ekonomska i socijalna politika koja pruža podršku domaćim proizvođačima.

– Više ekonomista ovih dana je upozoravalo da će dolazak Ikee u Srbiju više radnih mesta zatvoriti nego što će otvoriti, ceh će platiti domaći proizvođači nameštaja i radnici zaposleni u tim preduzećima. Krajnje je vreme za debatu o razvojnoj strategiji zemlje – navodi Samardžić.

Tetrapak i Ikea

– Tetrapak je postao svetski lider zahvaljujući tome što je proizvodnja mleka bila monopolizovana, svaka švedska porodica kupovala je mleko u Tetrapakovoj ambalaži. Ikea se razvila u veliku kompaniju tako što je opremala nameštajem oko milion socijalnih stanova, koje su građani dobijali pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka u okviru socijalnih programa švedske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari