Potrebna promena Zakona o poljoprivrednom zemljištu 1Branislav Nedimović : N1

Spremni smo za najširu moguču raspravu o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

Koji će morati da se menja jer nas njegovo spovođenje na terenu uverava na očigledne nedostatke, naveo je minister poljoprivrede Branislav Nedimović na poljoprivrednom savetovanju “Dobar dan, domaćine” koje se danas održava na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Prema njegovim rečima, oćigledan je nedostatak poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na istoku zemlje dok ga u Vojvodini ima.

-Ovde, u Vojvodini, postoji pravo prečeg zakupa za stočare ali na istoku Srbije postoji velika količina stočnog fonda a stočari ne ogu da ostvare pravo na preči zakup, jer tamo nema državne zemlje. Na primer Knić, Kragujevac, nemaju pravo na preči zakup poljoprivrednog zemljišta. Zato moramo promeniti zakon,  ili će morati da se tim stočarima povećaju subvencije jer pravo prečeg zajupa ne otvaruju – naveo je Nedimović u Novom Sadu.

On je najavio veliki posao komasacije za ovu godinu, za šta su namenjena prva sredstva. Pored toga, podsetio je da je najveći deo restitucije poljoprivrednog zemljišta završen a da je ostalo 100.000 hektara zemljišta koje još treba da se vrati.

-Kada se to završi, moćićemo sa naših 600.000 hektara zemljišta u  državnom vlansištvu da planiramo šta dalje. Sada je važno da nastavimo sa sistemima za navodnjavanje, a novi 18 sistema treba da bude postavljeno od juna ove godine – rekao je Nedimović.

U prošloj godini imali smo najveći izvoz maline do sada, podsetio je Nedimović, i najavio mogućnost rešavanja sudbine domaćeg proizvođača traktora IMT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari