Indeksi Beogradske berze Belexline i Belex15 nastavili su juče da padaju. Belexline pao je za 1,47 odsto i zaustavio se na 3.821,6 indeksnih poena dok je Belex 15 zabeležio pad od 1,79 odsto i iznosio 2.250 poena. Dan ranije Belexline ostvario je najveći pad od 9. maja ove godine izgubivši 122 poena, a od početka nedelje izgubio je više od 210 indeksnih poena.

Indeksi Beogradske berze Belexline i Belex15 nastavili su juče da padaju. Belexline pao je za 1,47 odsto i zaustavio se na 3.821,6 indeksnih poena dok je Belex 15 zabeležio pad od 1,79 odsto i iznosio 2.250 poena. Dan ranije Belexline ostvario je najveći pad od 9. maja ove godine izgubivši 122 poena, a od početka nedelje izgubio je više od 210 indeksnih poena. Belex15 izgubio je u utorak 4,9 odsto na vrednosti, a od ponedeljka skoro 200 poena. Tome je u velikoj meri doprineo pad cena akcija banaka mada analitičari podsećaju da je taj trend prisutan ne samo na Beogradskoj već i na berzama u regionu i u svetu. Najveću krivicu za to stručnjaci pripisuju problemima na američkom finansijskom tržištu koji su se preneli na Evropu i ostatak sveta, mada, kada je reč o kretanju indeksa Beogradske berze, ne treba isključiti i uticaj političkih problema s kojima se suočava država. Poučeni iskustvom sa padom indeksa u vreme kratkotrajnog predsedavanja Tomislava Nikolića Skupštinom Srbije, mnogi se slažu da približavanje 10. decembra kao datuma za završetak pregovora o statusu Kosova i Metohije i mogući jednostrani potezi dodatno vuku indekse u minus.

Kosovski čvor

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović kaže za naš list da je jasno da se kriza sa američkog tržišta prenela na Evropu, pa i na naš region, kao i da se investitori najpre povlače sa novih tržišta.

– Sa raspetljavanjem kosovskog čvora ili, bolje reći, njegovim daljim zapetljavanjem dodatno se povećava rizik na našem tržištu. Kriza će trajati određeni vremenski period i ne treba očekivati jače pozitivne pomake i impulse sa finansijskog tržišta u Srbiji – ocenjuje Đogović.

Zoran Petrović, član Upravnog odbora Rajfajzen Investa, kaže za Danas da su politički problemi delimično uticali na pad indeksa Beogradske berze, ali podseća i da berzanski indeksi u regionu takođe padaju.

Princip spojenih sudova

– Berze u regionu reaguju po principu spojenih „sudova“ jer je profil investitora u zemljama regiona sličan tako da se političkom riziku ne može pripisati presudan uticaj na kretanje indeksa Beogradske berze. Drugim rečima, da berze u istočnoj Evropi beleže rast, a samo naša pad, bilo bi jasno da uzroke treba tražiti u političkom riziku. Osim toga, setimo se i prolećne krize kada su analitičari upozoravali da su cene akcija na našoj berzi prenapregnute i da je beležen rast koji nije uvek bio zasnovan na fundamentalnim pokazateljima i nije imao realnu podlogu pa sada kada je došlo do reakcije ne treba odmah to da pripisujemo politici – izjavio je za Danas Marko Mićanović, partner u Altis kepital.

– Tržište kapitala u Srbiji reagovalo je na dešavanja u regionu i Evropi, ali i na politička dešavanja u zemlji. Osim toga, treba reći da su i pojedinim zemljama u okruženju realizovane interesantne inicijalne javne ponude pa su neki investitori „skratili“ svoje pozicije u Srbiji i otišli na druga tržišta. Očigledno je da je Belex sentiment u padu i ne vidim da bi se u narednih mesec ili dva to moglo promeniti – smatra Petrović.
Marko Mićanović, partner u Altis kepital takođe smatra da politički problemi u zemlji mogu imati uticaja na pad indeksa, ali i on ukazuje na negativni trend prisutan na većini berzi u svetu.
– Tačno je da je Belex15 prekjuče pao za pet odsto, ali je takođe činjenica da je indeks Zagrebačke berze Krobeks pao za 4,5 odsto, a Hrvatska nema problem Kosova ili druge političke rizike koje mi ovde imamo. Svakako da politički rizik utiče, ali mislim da je pad Belexa deo trenda koji je vezan za region i globalna tržišta kapitala. Analitičari Goldman Saksa ističu da će komercijalne i investicione banke verovatno vršiti dodatne otpise zbog investicija u hipotekarne obveznice i derivate na američkom tržištu i da će njihovi gubici biti veći tako da postoji strah od daljeg investiranja u akcije banaka i delimični pad njihove vrednosti. Tržište Srbije naravno nije veliko niti su kod nas prisutni globalni igrači da bi mogli da govorimo o efektu „prelivanja“, ali svakako da i dešavanja u svetu utiču na ovdašnja kretanja – naglašava Mićanović.
S druge strane, glavni i odgovorni urednik magazina Bankar Milan Ćulibrk procenjuje da iza pada indeksa Beogradske berze ipak ne stoje samo ekonomski razlozi.
– Ništa se u poslednjih nekoliko dana nije promenilo kada je reč o ekonomskoj situaciji. Niti je ekonomska situacija stabilnija niti manje stabilna, ali je jasno da je 10. decembar sve bliže i očito su očekivanja investitora takva da se plaše budućeg razvoja događaja što se odrazilo i na kretanje cena akcija na Beogradskoj berzi. Dodatni razlog je i to što sve berze u regionu padaju i plašim se da bi taj trend mogao da potraje izvesno vreme – zaključuje Ćulibrk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari