Povećan kreditni rejting Srbije 1Foto: Matthias Balk/EPA

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Moody’s povećala je kreditni rejting Srbije sa „B1“ na „Ba3“ uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga, saopštilo je Ministatsvo finansija danas.

U saopštenju se navodi da su osnovni razlozi poboljšanja kreditnog rejtinga Republike Srbije uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije što je omogućilo smanjenje učešća javnog duga u BDP i sprovođenje strukturnih reformi koje su povećale sposobnost srpske privrede da odgovori na šokove i ubrzale ekonomski rast. Agencija navodi da su se pozitivni fiskalni trendovi odrazili na deficit opšte države koji je u 2016. godini iznosio 1,4% BDP, daleko ispod cilja od 4% BDP, kako je prvobitno planirano Zakonom o budžetu za 2016. godinu. Srbija je zabeležila realan privredni rast od 2,8% u 2016. godini, što predstavlja najvišu stopu rasta u proteklih osam godina.

Prema očekivanju rejting agencije Moody’s, pozitivni trendovi nastaviće se i u 2017. i 2018. godini, kada se očekuju realne stope privrednog rasta od 3,0% i 3,3% respektivno. Ova rejting agencija ističe uspešnu fiskalnu konsolidaciju kao jedan od glavnih faktora koji su uticali na poboljšanje kreditnog rejtinga. Prvi put od 2005. godine ostvaren je budžetski suficit, smanjen višegodišnji pritisak na rast racia javni dug – BDP koji je na kraju 2016. godine iznosio 74,0% BDP. Na bolje izvršenje budžeta uticao je i rast u naplati prihoda. Učešće prihoda opšte države u BDP u 2016. godini poraslo je na 44%, što predstavlja najviši nivo od 2007. godine i ujedno je iznad proseka grupe zemalja sa istim kreditnim rejtingom.

U saopštenju se navodi da su jaka privrženost Vlade Srbije daljem sprovođenju reformi, rast izvoza, uspešno održavanje cenovne i finansijske stabilnosti Narodne banke Srbije i otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom bili takođe bitni činioci u donošenju pozitivne odluke rejting agencije Moody’s u vezi sa unapređenjem kreditnog rejtinga Republike Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari