NBS: Povećane devizne rezerve 1

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) povećane su na kraju septembra u odnosu na avgust za 195,5 miliona evra i sada je u na kontu ukupno 13,29 milijardi evra, a iznos neto deviznih rezervi je 11,18 milijardi evra, saopštila je danas NBS.

Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije su tokom septembra nastavile da rastu i na kraju septembra 2019. godine bile su na novom najvišem nivou krajem meseca od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci, navedeno je u saopštenju NBS.

U proteklih godinu dana – u odnosu na kraj septembra 2018. godine – bruto devizne rezerve su povećane za 2.122,9 miliona evra, najvećim delom po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza – za 1.985 miliona evra, što je ocenjeno kao „najzdraviji način povećanja rezervi“.

Neto devizne rezerve – koje čine rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima na kraju septembra iznosile su 11.184 miliona evra, što je za 123 miliona evra više nego na kraj prethodnog meseca. Rast bruto deviznih rezervi Narodne banke Srbije nastavljen je i u septembru i to u ambijentu u kojem je država dodatno smanjila svoje devizne obaveze – neto 94,0 miliona evra, po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti, što je doprinelo daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture, navedeno je u saopštenju NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari