Požarevac daje devet miliona za aktivne mere 1

Povećanju broja zaposlenih lica na teritoriji Braničevskog upravnog okruga neophodno je pružiti raznovrsne podsticaje pošto je, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale Požarevac u ovom kraju tokom avgusta meseca posao tražilo 8.333 lica, što je za 626 manje nego u istom periodu prošle godine, izjavila direktorka NSZ Filijale Požarevac Sonja Mirić.

Nacionalna služba za zapošljavanje pored svojih redovnih programa u saradnji sa lokalnim samoupravama na osnovu nacionalnih akcionih planova zapošljavanja za svaku godinu, izrađuje akcione planove zapošljavanja ili strategiju zapošljavanja, na određenom tržištu rada, u određenoj lokalnoj samoupravi. Uslov je da lokalna samouprava u saradnji sa NSZ donese lokalni akcioni plan zapošljavanja i da opredeli određena sredstva za finansiranje akcionih planova.

– U 2017. godini, grad Požarevac je izdvojio devet miliona dinara, što je najviše do sada dok je od strane budžeta, odnosno od NSZ za grad Požarevac opredeljeno 7 miliona i 363 hiljade dinara, rekla je direktorka Mirić. Prema njenim rečima, opština Žabari je ove godine prvi put izdvojila sredstva za lokalne akcione planove i to milion dinara sopstvenih sredstava dok je od strane republike, odnosno od NSZ izdvojeno takođe milion dinara. Zatim opština Petrovac na Mlavi 3 miliona dinara sopstvenih i 2 miliona 950 hiljada od strane NSZ. Žagubica 2 miliona sopstvenih i 2 miliona dinara NSZ, Golubac milion dinara dok je 950 hiljada izdvojeno od strane NSZ. Kučevo je izdvojilo 2,5 miliona iz budžeta opštine a 2,5 miliona NSZ i opština Veliko Gradište milion i 600 dok je milion 538 hiljada izdvojila NSZ.

U ovoj godini u odnosu na prethodne, NSZ filijala Požarevac je po IPA projektu pomoć teže zapošljivim grupama, imala ukupno 64 obučenih lica sa evidencije koja su pohađala obuke i to gerentodomaćice 20 lica, za pekare 16, za krojenje – šivenje 12 i informatičku obuku prema LCD standardu ukupno 16 lica.

Sajmovi zapošljavanja

Trenutne aktivnosti koje filijala Požarevac sprovodi jesu Sajmovi zapošljavanja, tako da će karavan uskoro biti u Žagubici, 19. septembra u Kučevu, 21. septembra u Petrovcu na Mlavi i 22. septembra u Velikom Gradištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari