Pozitivno brojanje 1

Srpska privreda je četvrtu godinu zaredom završila u plusu nakon što su u 2018. godini dobitnici nadmašili gubitaše za skoro 4,2 milijarde evra (500 milijardi dinara).

To je sjajan rezultat, za 33,7 odsto bolji nego 2017. godine, ali ne bi se trebalo previše oduševljavati dok ne vidimo kakav je konačan rezultat. Na primer, u biltenu Agencije za privredne registre za 2017. godinu prikazan je ogroman skok dobiti sa 187,4 milijardi 2016. na 437,2 milijarde 2017. godine. Međutim, u ovogodišnjem biltenu za 2017. stoji da je privreda 2017. završila u plusu 374 milijarde dinara.

To je korekcija od više od pola milijarde evra! Dodatno na pouzdanost ovih izveštaja APR-a utiče i činjenica da skoro trećina registrovanih preduzeća nije ni podnela podatke. Od 146.675 preduzeća 105.596 je dostavilo izveštaje za statističke potrebe. Druga stvar je što privrednici tvrde da su podaci koji se dostavljaju za te statističke potrebe upitnog kvaliteta u najmanju ruku govoreći, na šta može da ukazuje i toliki raskorak u odnosu na izveštaj o poslovanju privrede na bazi završnih računa preduzeća.

Dobra stvar je nesumnjivo to što su prihodi iz poslovanja i dobit iz poslovnih aktivnosti povećani. Poslovna dobit je dostigla skoro pet milijardi evra, a poslovni prihodi su povećani sedam odsto. Međutim, prošlogodišnji bilansi ukazali su koliko su bilansi privrede u 2017. godini bili napumpani jačanjem dinara u odnosu na evro. U 2017. godini evro je na kraju godine bio slabiji za pet dinara nego na početku godine.

To je privredi donelo pozitivne kursne razlike od čak 180 milijardi dinara. Prošle godine kurs evra u decembru bio je maltene identičan kao u januaru, a pozitivne kursne razlike privrede bile su više od milijardu evra manje nego prethodne godine. Ovo je naravno moguće u privredi koja je toliko zadužena u evrima, ali ukazuje i šta će se desiti kada dođe trenutak da dinar počne da slabi u odnosu na evro, što je neminovno čim Evropska centralna banka počne da povećava kamatne stope.

Javna preduzeća su zabeležila ozbiljno pogoršanje u odnosu na 2017. jer se ukupna dobit smanjila pet puta (sa 25 na pet milijardi dinara).

Takođe, najvažniji deo srpske privrede, prerađivačka industrija je smanjila dobit za 21 odsto, a najgore je prošao sektor snabdevanje električnom energijom i gasom čija je dobit skoro pet puta manja nego 2017. Jedini način da se povećaju investicije je da privreda pravi profit i ove rezultate treba pozdraviti, ali ni za trenutak ne treba smetnuti sa uma da je akumulirani gubitak srpske privrede čak 31 milijarda evra i za 4,5 milijarde evra je veći od neraspoređene dobiti. To je 10 odsto BDP-a i znači da nam treba još puno rada da izađemo iz minusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari