Način na koji je Luka Beograd predstavila odluku Višeg kasacionog suda u sporu protiv Grada Beograda, unosi zabunu i predstavlja klasično spinovanje i dezinformisanje javnosti, tvrde za Danas pravnici. Tačno je da odluka najviše sudske instance znači završetak procedure za upis u zemljišne knjige, jer zbog propusta u zahtevu za reviziju, sud nije ni mogao da odlučuje. Time je postala pravosnažna odluka Višeg apelacionog suda, kojom je bilo utvrđeno da Luka ima pravo upisa na spornih 200 hektara koji se ne koriste za delatnost preduzeća.

Međutim, ta odluka nije smetnja za parnicu, u kojoj se meritorno, suštinski odlučuje o tome da li Luka zaista ima pravo korišćenja tih površina. Parnica koja je pokrenuta oktobra 2010. godine, za sada je još u fazi kada nije doneta ni jedna prvostepena odluka, osim što je izrečena privremena mera kojom je Luci zabranjeno pravo raspolaganja i otuđenja spornog zemljišta. Pravnici tvrde da će tek u parničnom postupku biti utvrđeno ko ima pravo korišćenja i tek će se na osnovu toga izvršiti upis u zemljišne knjige.

– Pravne kontroverze oko Luke Beograd se nastavljaju, međutim građani Srbije i dalje nisu upoznati sa suštinom stvari, osim što je nedvosmisleno da su u igri prevarne namere širih razmera. Spor koji se oteže godinama, nikako da do kraja reši vitalno pitanje od interesa za građane Beograda, niti da omogući efikasnu primenu pravnih sankcija, bilo protiv tajkunske grupe Milana Beka, bilo protiv gradskih političara i funkcionera umešanih u ovaj slučaj. Konačno, čini se da su i najviše pravosnažne institucije popustile pred pritiskom posebnih, naročito političkih, interesa i da pokazuju izuzetno slabe kapacitete za ostvarivanje pravde – komentariše za Danas dosadašnji skor u sudskom postupku između Luke Beograd i Grada profesor Stevan Lilić, predsednik udruženja Pravnici za de

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari