Prečišćavanje otpadnih voda 1Foto: Grad Šabac

Odlukom gradskog veća, Šapčani će sa 18 dinara, bez PDV, po kubnom metru potrošene vode, od jula plaćati novu uslugu koju će pružati JKP „Vodovod Šabac“ – prečišćavanje otpadnih voda.

Šabac je uz Suboticu i Sombor, jedini grad u Srbiji koji ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenje za prečišćavanje radi od aprila meseca i dnevno prečisti 1.700 kubika otpadnih voda. Posle procesa prečišćavanja, otprilike ista količina vode ulije se u reku Savu. Ovoga puta, ta voda, koja iz postrojenja završi u Savi, do 40 odsto je čistija od reke.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u narednim godinama biće obaveza svih gradova i opština u Srbiji i to je jedan od ključnih zahteva Evropske unije. Kao što smo rekli, samo tri grada u Srbiji imaju ovo postrojenje, a usluga prečišćavanja u Šapcu je značajno jeftinija nego u Subotici i Somboru.

Cena ove usluge u Subotici iznosi 28,80 dinara po kubnom metru, bez PDV, za fizička lica. Istu ovu uslugu stanovnici Sombora plaćaju čak 50,05 dinara što je veća cena od cene regularne pijaće vode u Šapcu. Kada se pogleda cena nove usluge za privredu, i tu je Šabac najjeftiniji. U Subotici se za kubik vode plaća 36 dinara, a u Somboru čak 79,96 dinara. Šabačka pravna lica plaćaće 27 dinara, bez PDV.

Ako se uzme u obzir jedinstvena cena za vodu i kanalizaciju, Šabac je opet jeftiniji od ova dva grada. Ukupna cena proizvodnje i distribucije vode i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u Subotici iznosi 99 dinara, u Somboru, 125,1, a u Šapcu 74,57 dinara, bez PDV.

Postrojenje u Šapcu predstavlja kapital za zdrav život budućih generacija, jer se zahvaljujući njegovom radu stvara čistiji ekosistem, a privredi značajno smanjuju troškovi ulaganja. Da kojim slučajem Šabac nema ovo postrojenje, svi proizvodni subjekti u našem gradu morali bi da imaju svoja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Pošto Šabac ima ukupna ulaganja u ekologiju privrednih subjekata su duplo manja, jer je dovoljno da se ima samo predtretman otpadnih voda koje nastanu u tehnološkom procesu. To znači da privreda ima manja obavezna ulaganja u ovoj sferi, i samim tim više prostora za nova radna mesta i za nove tehnologije.

 

Preuzeli veći deo troškova

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Šapcu radiće 365 dana u godini 24 sata bez prestanka. Sistem rada, odnosno prečišćavanja, izuzetno je skup, ali se i te kako vodilo računa da ceo trošak ne padne na teret građana. Veći deo troškova i dalje će biti na JKP „Vodovod Šabac“. Da nije tako, građani bi plaćali ovu uslugu daleko više. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari