Preduzeća za puteve nemaju novca za održavanje magistralne i regionalne putne mreže, a u nekim slučajevima problem predstavlja i održavanje lokalnih saobraćajnica. Meteorolozi najavljuju snežne padavine za kraj decembra, a mi zbog besparice nismo pripremili opremu za čišćenje snega.

Država i lokalna samouprava nam duguju oko 43 milijarde dinara a mi nemamo novca da kupimo gorivo i rezervne delove niti da radnicima isplatimo zarade i zato će čišćenje puteva od snežnih nanosa ove sezone predstavljati nemoguću misiju – kaže za Danas Milutin Gašević, predsednik Udruženja poslodavaca putne privrede Srbije Putar.

On podseća da je najveći dužnik Javno preduzeće Putevi Srbije koje putarima duguje 30 milijardi dinara plus kamatu od pet milijardi dinara. Iz Nacionalnog investicionog plana nije im isplaćeno 2,5 milijarde dinara, dok dug Ministarstva za infrastrukturu iznosi 500 miliona dinara. Gaševićnaglašava da tome treba dodati i dug lokalnih samouprava od tri milijarde dinara.

– Dugovanja su se posebno nagomilala u prethodne tri godine, s obzirom na to da nam nije plaćen rad na rekonstrukciji i rehabilitaciji magistralnih i regionalnih puteva. Rečje uglavnom o poslovima koji su obavljani u vreme izbornih kampanja i to na teritoriji od Horgoša do Dragaša. Zbog toga što nemamo novca, ne možemo da izmirimo obaveze prema dobavljačima i bankama. Naftna industrija Srbije je većblokirala račune 90 odsto preduzeća za puteve, a i poslovne banke, od kojih smo uzimali kredite, počele su da nam blokiraju račune i ne žele da nam odobre nove kreditne linije – objašnjava naš sagovornik.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanovićpotvrdila je da taj sindikat podržava zahteve poslodavaca i da će, ukoliko se ne pronađe rešenje, organizovati proteste. Ona, takođe, naglašava da sindikalci neće odustati od susreta sa državnim čelnicima i da će insistirati da ih primi premijer Mirko Cvetković.

– U slučaju da se ne nađe adekvatno rešenje za naše probleme, spremni smo i na blokadu puteva. Dugovanja države prema putarima su ogromna, radnici su nezadovoljni jer su njihova primanja ugrožena, iako su završili sve ugovorene poslove. Ako Vlada ne izađe u susret našim zahtevima, pored toga što ćemo organizovati blokade, o svojim problemima ćemo obavestiti i naše kolege sindikalce iz Evrope i zatražiti da se solidarišu sa nama – zaključuje naša sagovornica.

 

Firmama preti likvidacija

– Zbog blokade računa preduzeća za puteve neće moći da se prijavljuju na tendere i ukoliko se problem sa dugovanjima ne reši, većina firmi biće likvidirana. Od Vlade Srbije zahtevamo da nam do kraja decembra isplati 20 milijardi dinara, a u 2009. godini ostatak duga od 10 milijardi dinara, kao i naknadu za radove planirane za sledeću godinu. Od direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka dobili smo obećanje da će se to preduzeće kreditno zadužiti za 20 milijardi dinara i tako izmiriti dug. O problemima sa kojima se susreću putari razgovarali smo i sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem, ali do danas nismo dobili čvrste garancije da će dugovanja biti izmirena – kaže za Danas Milutin Gašević, predsednik Udruženja poslodavaca putne privrede Srbije Putar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari