Ministar finansija Mirko Cvetković najavio je da će predlog budžeta za ovu godinu do sredine juna biti upućen u skupštinsku proceduru. Beogradski mediji preneli su Cvetkovićevu izjavu da su pregovori o novom budžetu još u toku, ali da će i ove godine najveća stavka, čak 29 odsto, biti plate zaposlenih u državnim organima, organizacijama i javnim službama.

Ministar finansija Mirko Cvetković najavio je da će predlog budžeta za ovu godinu do sredine juna biti upućen u skupštinsku proceduru. Beogradski mediji preneli su Cvetkovićevu izjavu da su pregovori o novom budžetu još u toku, ali da će i ove godine najveća stavka, čak 29 odsto, biti plate zaposlenih u državnim organima, organizacijama i javnim službama. „Iskreno, nisam zabrinut. Ako me pitate da li imamo para – imamo. A, ako me pitate možemo li da trošimo više – ne možemo“, kazao je Cvetković i dodao da će rast penzija od naredne godine biti usklađivan sa rastom troškova života, ali delimično i zarada, po takozvanom švajcarskom modelu.
On je najavio da će ovogodišnja izdvajanja iz budžeta za Nacionalni investicioni plan biti nešto više od 44 milijarde dinara, što je nešto manje nego što je ranije bilo najavljeno. „Govorilo se o 50 milijardi dinara. Mi smo za prvo polugodište planirali 20,6 milijardi, dok su za drugo šestomesečje namenjene još 24 milijarde dinara“, kazao je srpski ministar finansija. Govoreći o povećanju plata u javnom sektoru u vreme predizborne kampanje, on je kazao da će država morati da vodi restriktivnu politiku zarada kako se ne bi ugrozila makroekonomska stabilnost. „Po svoj prilici, moraćemo da idemo na plafoniranje ukupnih fondova, uz mogućnost da se u okviru te sume bolje nagrade oni koji bolje rade“, kazao je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari