Predstavljen Kodeks ravnopravnosti na poslu 1Predstavljanje Kodeksa Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Kodeks ravnopravnosti, koji je danas predstavio Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji, preporučuje poslodavcima da uspostave interne mehanizme radi sprečavanja diskriminacije u firmama uz konstataciju da se građani Srbije najviše žale na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja.

Na predstavljanju Kodeksa ravnopravnosti – Smernica za izradu antidiskriminatorne politike poslodavaca u Srbiji, poverenica Brankica Janković je ocenila da je reč o praktičnom dokumentu koji može da koristi i poslodavcima i radnicima.

Ona je istakla da je najproduktivniji onaj radnik koji je motivisan i da su to razumele i velike, uspešne kompanije koje vode računa o zaposlenima.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević je podvukao da je jedan od prioriteta države stvaranje uslova za jednake šanse svih građana i njihov dostojanstven život.

Drago mi je da na konferenciji vidim mnogo ljudi iz poslovnog sveta koji su spremni da pomognu u tom poslu, rekao je Knežević.

Ni posle jednog ekonomskog uspeha neće nam biti bolje ako ne vodimo računa o poštovanju čoveka, smatra Knežević.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt je naveo da je EU sa 1,2 miliona evra pomogla program suzbijanja diskriminacije u Srbiji u okviru koga je i izrađen Kodeks ravnopravnosti.

Cilj tog programa, koji se završava ove godine, jeste da poveća svest o potrebi borbe protiv diskriminacije u Srbiji, objasnio je Benedikt i konstatovao da se sa tim problemom suočavaju i druge zemlje u regionu, ali i zemlje članice EU.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da to poslovno udruženje već dugo radi na jačanju svesti svojih članova o potrebi vođenja društveno odgovornog poslovanja.

Čadež je podvukao da izveštaji poverenika ukazuju da je diskriminacija u Srbiji najčešća u oblasti rada i zapošljavanja i da je stoga značaj Kodeksa ravnopravnosti veoma veliki.

Generalni direktor Hemofarm grupe Ronald Zeliger je istakao da se ta kompanija ne suočava sa problemom diskriminacije i da se rukovodi društveno odgovornim poslovanjem. On je savetovao i drugim poslodavcima da se tako ponašaju, istakavši da će to doneti korist i samim kompanijama.

Zeliger je izrazio i uverenje da će Srbija u kontekstu jačanja ravnopravnosti u društvu uskoro doneti zakon o donorstvu.

I predsednica Srpske asocijacije menadžera Stanka Pejanović veruje da članice tog udruženja poštuju principe ravnopravnosti radnika.

U velikoj meri je ova materija određena i kroz sam Pravilnik o radu, zaključila je Pejanović na konferenciji „Mi ne diskriminišemo“, koju je organizovala služba Poverenika za ravnopravnost.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari