U subotu uveče u beogradskom hotelu Hajat završen je Četvrti beogradski salon vina, koji je pod pokroviteljstvom Privredne komore Beograda organizovala jedina balkanska agencija za promociju kulture vina „In vino“. Prema podacima organizatora, na ovoj menifestaciji učestvovalo je 55 direktnih izlagača i 80 vinarskih kuća.

U subotu uveče u beogradskom hotelu Hajat završen je Četvrti beogradski salon vina, koji je pod pokroviteljstvom Privredne komore Beograda organizovala jedina balkanska agencija za promociju kulture vina „In vino“. Prema podacima organizatora, na ovoj menifestaciji učestvovalo je 55 direktnih izlagača i 80 vinarskih kuća. Predstavljeno je 300 vina iz 12 zemalja.
U okviru Četvrtog salona vina, koji je trajao dva dana, održane su i četiri somelijerske radionice, više predavanja i četiri uporedne degustacije srpskih vina. Posetioci Sajma imali su priliku i da prvi, ekskluzivno, uz ulaznicu dođu i do prvog broja časopisa za kulturu vina i životni stil „Put vina“, koji će izlaziti dvomesečno i distribuiraće se isključivo putem pretplate.
Časopis je namenjen svima – profesionalcima, stručnjacima i ljubiteljima vina – laicima koji tek trba da upoznaju svet enologije. U prvom broju, na 190 strana obrađeno je 50 tema, od kojih su neke preuzete iz istoimene TV emisije „Put vina“. Tu su priče o svetski čuvenim vinogradima (Romane conti, koji važi za najskuplji vinograd na svetu), srpskim i portugalskim vinogorjima (Porto, Oplenac), prikaz najpoznatih sorti grožđa (u ovom broju to je rizling), pet veličanstvenih vina iz bordoa, a nije izastavljen ni „novi svet“ – Severna i Južna Amerika, Australija, koji se poslednih godina probijaju i na srpskom tržištu.
Tu su i novinarske „poslastice“ poput teme o ledenom vinu „ajsvajn“ i vinu koje je voleo Dante Aligijeri, u kojoj se našao i direktni potomak velikog pesnika grof Pieralvise di Serego Alegijeri, vlasnik istoimenog imanja koje je u posedu Alegijerijevih više od 650 godina. Časopis, između ostalog, nudi i školu o pravilima služenja, degustaciji vina i njegovog slaganja sa hranom. Rečnik vina u ovom prvom broju obrađuje „vinske“ pojmove po abecedi od „a“ do „h“, a tu je i ponuda za one koji „žele da postanu vrhunski somelijeri“.
Kroz „Put vina“ može se kretati u više pravaca – geografskom, istorijskom, gastronomskom, ali i uskostručnom – časopis nudi informacije, saznanja, uključujući i preporuke za nove knjige o vinima, a pre svega uživanje u sadržaju koji podržavaju besprekorni dizajn i odlična fotografija. Iako se među profesionalnim poznavaocima vina i redovnim posetiocima vinskih manifestacija u subotu moglo čuti da Četvrti beograski salon vina nije napravio značajniji iskorak u odnosu na prethodne manifestacije, ipak je zaključeno da će prvi broj Puta vina svakako doprineti razvoju kulture vina, vinarstva i vinogradarstva u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari