Predstavnici kompanije Šinju zainteresovani za otvaranje fabrike u Srbiji 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom kineske kompanije Šinju (Xingyu), povodom potpisivanja Memoranduma o razumevanju između ove kompanije, Grada Niša i Ministarstva privrede Republike Srbije.

Predstavnici kompanije Šinju, jednog od vodećih proizvođača rasvete za automobilsku industriju u Kini, iskazali su zainteresovanost za otvaranje fabrike u Srbiji, koja bi snadbevala klijente iz Evrope, navodi se u saopštenju predsednika Srbije.

Članovi delegacije kineske kompanije su istakli da bi realizacija prve faze ovog projekta trebalo da počne 2020. godine u Nišu, na površini od oko 14 hektara.

Kako se dodaje u saopštenju, ukupno ulaganje bi iznosilo oko 50 miliona evra, a planirano je zapošljavanje 1.000 radnika, s mogućnošću povećanja broja radnih mesta u zavisnosti od potražnje klijenata na evropskom tržištu, među kojima su BMW, VW, AUDI, RENAULT, OPEL.

Vučić je istakao da odluka kineske kompanije Šinju da ulaže u Srbiju predstavlja još jednu potvrdu da Kina u našoj zemlji vidi pouzdanog partnera.

„Kinezi u Srbiju ulažu najviše od svih zemalja Jugoistočne Evrope, pre svega u svoje fabrike, od Železare, Linglonga, Ziđina i drugih“, naglasio je Vučić, istakavši da su to investicije vredne više milijardi evra.

Kompanija Šinju trenutno ima proizvodnju samo u Kini, te bi otvaranje fabrike u Srbiji bio prvi proizvodni pogon ove kompanije van granica Kine, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari