Predstavnici turističkih agencija Srbije sa novom ministarkom o polisama osiguranja putovanja 1Foto: Pixabay/Dimitrisvetsikas1969

Predsednuca Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Marija Matijević rekla je danas da su predstavnici Udruženja razgovarali sa novom ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjanom Matić o problemu obnove polisa osiguranja putovanja i dogovorili se da se na sledeći sastanak pozovu i osiguravajuće kuće.

Ona je, posle sastanka za Betu, rekla da osiguravajuće kuće odbijaju da potpišu aneks ugovora o osiguranju na tri meseca, već da nude samo godišnje ugovore.

„Agencijama je neprihvatljivo da godišnje premije osiguranja plate paušalno i unapred po visokim cenama od 8.000 evra do 18.000 evra u situaciji kada je zbog pandemije virusa korona neizvesno poslovanje“, rekla je Matijević.

Turističke agencije u Srbiji su od 1. oktobra u blokadi i ne mogu da prodaju aranžmane već smeštaj ili karte za prevoz pošto osiguravajuće kuće žele da se povuku iz tog posla sa agencijama zbog visokog rizika.

O odluci da ne žele više da osiguravaju putovanja obavestili su turističke agencije nekoliko dana pred isticanje važenja polisa osiguranja i od tada Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (JUTA) vodi pregovore sa njima o produžetku polisa osiguranja bar na tri meseca kako bi se u međuvremenu našlo trajnije rešenje.

U Srbiji polise osiguranja mogu da prodaju i banke, ali su za osiguranje tražile, zavisno od veličine agencije, do 400.000 evra.

Vrednost zamendkih putovanja koja su odložena zbog pandemije je oko 85 miliona evra i ta putovanja su „pokrivena“ osiguranjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari