Delegacija Srbije otputovala je juče u Vašington na prolećno zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koje se održava od 12. do 17. aprila. Srpska delegacija, u kojoj su predstavnici Vlade i Narodne banke Srbije će, kako se navodi u saopštenju NBS, imati više bilateralnih susreta sa rukovodstvima tih institucija, kao i sa predstavnicima međunarodnih bankarskih grupacija i drugih institucija.

Delegacija Srbije otputovala je juče u Vašington na prolećno zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koje se održava od 12. do 17. aprila. Srpska delegacija, u kojoj su predstavnici Vlade i Narodne banke Srbije će, kako se navodi u saopštenju NBS, imati više bilateralnih susreta sa rukovodstvima tih institucija, kao i sa predstavnicima međunarodnih bankarskih grupacija i drugih institucija. Sa predstavnicima MMF delegacija Srbije će razgovarati o ekonomskoj politici koja će se voditi u ovoj godini, imajući u vidu izazove na koje je upozorila i misija Fonda, koja je u martu boravila u Beogradu. To će, prema prceni NBS, biti prilika i da se razmotri budući odnos sa tom institucijom, o kojem treba da odluči nova vlada Srbije. U slučaju jednog novog aranžmana, on ne bi podrazumevao finansijsku podršku MMF, ali bi bio važna potvrda za buduće investitore i svetsko tržište kapitala da srpska ekonomija nastavlja svoj reformski put.
Srbija je izmirila sve obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu, otplativši 15. marta 2007. godine i poslednju ratu duga u iznosu od oko 232 miliona dolara. Sa predstavnicima Svetske banke delegacija Srbije će razgovarati o finansijskoj saradnji koja se odnosi na dalju realizaciju kredita u okviru programa finansijske podrške, kao i o mogućnostima bržeg korišćenja preostalih sredstava, odobrenih pod izuzetno povoljnim IDA uslovima, od oko 160 miliona dolara. Srbija je i Svetskoj banci prevremeno otplatila deo dužničkih obaveza, radi smanjenja finansijskih obaveza. U decembru prošle godine izvršeno je avansno plaćanje obaveza po osnovu IBRD konsolidacionih zajmova u ukupnom iznosu od 323,75 miliona evra, a po osnovu glavnice, kamate i troškova za period od 2007. do 2009. godine, ističe se u saopštenju NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari