Pregovori urodili plodom 1

Ugovor o zakupu hale na Rimskim šančevima juče su potpisali direktor JP “Poslovni prostor“ Zoran Jovčić i zamenik direktora kompanije „Vossloh Kiepe Austria“ Mihael Fladorfer.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno je sa savetnicom gradonačelnika za implementaciju strateških projekata prof. dr Marijanom Dukić Mijatović, prisustvovao potpisivanju ugovora i tom prilikom naveo da se ovakve investicije isplate, jer se sredstva vraćaju u budžet grada.

– Tri godine su trajali intenzivni razgovori između kompanije „Vossloh Kiepe“ i Grada Novog Sada o dolasku tog investitora, a to je dokaz da se investicije ne mogu lako i brzo dovesti u neko mesto. Dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta jeste dugotrajan proces kroz konstantan rad, uz nimalo jednostavne pregovore. Drago mi je što austrijska kompanija dolazi u naš grad, a posebno mi je drago što se isplatilo ulaganje iz budžeta grada za izgradnju multifunkcionalne hale na Rimskim šančevima, odnosno što je od danas JP „Poslovni prostor“ iznajmilo svoju najveću multifunkcionalnu halu veličine 5000 m2. To su novi, direktni prihodi za budžet Grada od zakupnine i naravno novi prihodi od poreza na zarade. Raduje nas što je ova kompanija najavila da će najveći deo njihovih kooperanata biti iz Srbije, jer će to imati širi uticaj na razvoj domaćih kompanija.

iko ne može da ospori činjenicu da u Novi Sad dolaze investitori i da nam se drastično na bolje promenila investiciona klima, i zato je veoma bitno da nastavimo ofanzivnu politiku ka investitorima i ističemo naš grad kao dobro okruženje za investitore. Cilj nam je da se otvaraju nova radna mesta u realnom privrednom sektoru, koja mogu da utiču na bolju ekonomsku situaciju u gradu. Kada imate privatne kompanije koje dobro posluju i plaćaju poreze, onda se budžet bolje puni i sređuju se mnogobrojni problemi u gradu, ulaže se u infrastrukturu, sport, kulturu i druge oblasti – kazao je Vučević čestitavši obema kompanijama na sklapanju ugovora.

Nakon potpisivanja ugovora, predstavnik kompanije „Vossloh Kiepe Austria“ Dejan Bošković se zahvalio gradonačelniku Milošu Vučeviću, Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj Novog Sada, JP „Poslovni prostor“, Privrednoj komori Austrije i Privrednoj komori Srbije na svim naporima u protekle tri godine koji su uloženi kako bi se ta investicija realizovala.

– Radi se o dugoročnoj investiciji u okviru koje imamo ugovorene poslove do 2028. godine. U hali od 5000m2 ćemo u prvoj fazi zaposliti od 50 do 100 radnika, a u drugoj fazi još 50 do 100 radnika, u zavisnosti od dinamike školovanja zaposlenih. Proces uključivanja kooperanata traje već tri godine i njih 10 je izabrano iz Srbije – rekao je Dejan Bošković.

Proizvodnja koju će kompanija Foslo Kipe obavljati u hali br. 2 na potezu Rimski šančevi će se isključivo odnositi na grejanje, ventilacije i klima uređaje za sve vrste šinskih vozila uz uključivanje dobavljača iz Srbije za veliki udeo komponenata, kao što su aluminijumska kućišta, bakarne cevi, kondenzatori i isparivači, grejači, itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari