Nestašice mleka u Srbiji izazvane su preraspodelom tržišta, a ne manjom proizvodnjom, ocenio je juče član Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Slobodan Ilić. On je kazao da je najveći proizvođač mleka u zemlji, beogradski Imlek, dugo utvrđivao koju će otkupnu cenu mleka ponuditi proizvođačima, što je mnoge od njih nagnalo da mleko prodaju Šabačkoj mlekari, koja je prva izašla sa predlogom više cene, kao i mlekarama u Novom Sadu i Somboru.

Nestašice mleka u Srbiji izazvane su preraspodelom tržišta, a ne manjom proizvodnjom, ocenio je juče član Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka Srbije Slobodan Ilić. On je kazao da je najveći proizvođač mleka u zemlji, beogradski Imlek, dugo utvrđivao koju će otkupnu cenu mleka ponuditi proizvođačima, što je mnoge od njih nagnalo da mleko prodaju Šabačkoj mlekari, koja je prva izašla sa predlogom više cene, kao i mlekarama u Novom Sadu i Somboru. To je, tvrdi Ilić, izazvalo manjak mleka na pojedinim tržištima. On je naglasio da mleka ima dovoljno, ali da postoji mogućnost stvaranja zaliha i „veštačke nestašice“ da bi se cena povećala u maloprodaji.
Nove otkupne cene mleka su korektne, pa treba očekivati povećanje proizvodnje i stabilizaciju tržišta. Ipak, moglo bi se dogoditi i nešto slično prošlogodišnjoj ceni svinjskog mesa kada je dogurala do 135 dinara“. „Mnogi su stavili svinje u tov, koji se time nisu nikada pre bavili i cena je pala. Sada su svi krenuli u proizvodnju mleka pa kada dođe do zasićenja onda će cena mleka da krene nadole – procenjuje Ilić.
Otkupna cena mleka, sada se kreće od 26 dinara do 30,2 dinara za litar u zavisnosti od kvaliteta mleka, proizvodnje i načina otkupa. Predstavnica Imleka zadužena za odnose sa javnošću Nevena Veselinović rekla je agenciji Beta da „dnevna isporuka pasterizovanog mleka, od oko 60.000 litara, još uvek ne zadovoljava potražnju potrošača, jer je, kako je navela, u istom periodu prošle godine Imlek isporučivao 100.000 litara tog mleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari