Preti im zatvor, umesto da budu vraćeni na posao 1

Pravosuđe ni posle više od dve godine prstom nije mrdnulo kako bi procesuiralo zloupotrebe u JKP „Gorica“, ali smo mi zbog dokumentovanog ukazivanja na njih najpre dobili otkaze, a sada nam se i sudi jer smo „iznošenjem takvih podataka uznemirili javnost“, te nam preti zatvorska kazna do pet godina.

To kažu za Danas Rade Rašović i Zoran Jovanović, nekadašnji poverenici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u niškom pogrebnom preduzeću.

Jovanović i Rašović bili su predsednik i član Radne grupe za kontrolu poslovanja JKP „Gorica“, koju je formirao gradonačelnik Niša Darko Bulatović u februaru 2017. Radna grupa je uradila izveštaj o „kriminalu, korupciji i zloupotrebama“ u preduzeću, potkrepljen zvaničnom dokumentacijom, kao i sa dve dopune izveštaja.

Niko od odgovornih na koje su izveštaji ukazali nije procesuiran, ali je zato Jovanović proglašen za tehnološki višak već u martu 2017, a Rašović dobio otkaz u februaru 2018. Pošto su ostali bez prihoda, Jovanović je, trbuhom za kruhom, otišao u Slovačku, a Rašović je prinuđen da razmišlja o radnom odlasku za Sloveniju.

– Očigledno je da je moj otkaz nezakonit, a da sam ga dobio zbog javnog ukazivanja na korupciju i pljačku. I kolegu Rašovića i mene su eliminisali zbog naše sindikalne i ljudske borbe za istinu, pravdu i naše preduzeće. Zbog toga što niko nije postupao po izveštajima naše radne grupe, „Gorica“ i dalje propada i povlači sa sobom i ceo komunalni sistem grada. Preduzeće je i danas u blokadi i dotira se velikim sumama koje nestaju, odnosno završavaju kao gubitak. Prema mojoj proceni, grad je samo u poslednjih pet meseci u „Goricu“ uložio oko 150 miliona dinara kroz dokapitalizaciju, kreditne linije i druga ulaganja, kaže Jovanović.

Rašović dodaje da su Jovanović i on trpeli velike pritiske i zastrašivanja, a da su javni napadi na njega išli i „do satanizacije“. Razlog za to vidi u umešanosti najviših gradskih političara u propadanje i zloupotrebe u „Gorici“, apostrofirajući pre svega gradonačelnika Bulatovića i funkcionera niških socijalista Mileta Ilića.

Bulatović je „čekao osam meseci da izveštaj Radne grupe dostavi budžetskoj inspekciji“, a ključnu dopunu izveštaja koja je nestala je, po rečima pojedinih opozicionih odbornika, „policija, posle više meseci, pronašla u njegovom kabinetu ispod televizora“. U izveštajima Radne grupe je, kaže Rašović, sugerisano da su radnici i službeni automobili „Gorice“ korišćeni za Ilićeve privatne potrebe.

– O brojnim zloupotrebama u „Gorici“, koje smo u izveštajima dokumentovali fotografijama, kopijama faktura i drugim „papirima“, u septembru 2017. obavestio sam i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je odgovorilo da su „nakon izvršenih provera tužbu i dokaze koje sam podneo prosledili Višem javnom tužilaštvu u Nišu na dalje postupanje“. Više tužilaštvo nikoga od nas nije pozvalo da da izjavu, niti znamo da je na bilo koji način postupalo, kaže još Jovanović. Rašović dodaje da je i on podneo nekoliko krivičnih prijava zbog zelenašenja u „Gorici“, neuplaćivanja novca od sahrana na račun preduzeća i nezakonitog povećanja plata menadžmenta za 30 odsto. Jedna od njih je odbačena zbog navodne zastarelosti, a povodom druge dve ga niko nije zvao „verovatno čekajući da i one zastare“.

On kaže da ni njegov postupak pred Osnovnim sudom zbog „nezakonitog otkaza“ nije odmakao dalje od početka, a da mu Viši sud u Nišu nije omogućio status uzbunivača koji je zahtevao pre 15 meseci. Apelacioni sud je „oborio“ negativnu odluku Višeg suda i vratio predmet Osnovnom sudu na ponovno postupanje.

– Za razliku od ovih sporova koji „stoje“, krivične prijave koje je „Gorica“ podnela protiv Jovanovića i mene jer smo iznošenjem podataka do kojih smo došli navodno uznemirili javnost i izazvali paniku ekspresno se rešavaju. Zamenik osnovnog javnog tužioca u Nišu Jova Tasić nas je već zvao na saslušanje, uzeo naše izjave, tražio dokumentaciju koju smo mu dostavili, kaže on.

Rašović je lane skrenuo pažnju javnosti i tvrdnjama da se zbog neispravnih hladnjača leševi u Kliničkom centru Niš raspadaju, a neki od njih zbog neažurnosti stoje i po četiri meseca u hladnjači na Novom groblju. Deo umrlih koji su socijalni slučajevi „sahranjuju se u sanducima napravljenim od kucanih dasaka, iako je novac za normalnu sahranu te kategorije pokojnika uredno uplaćivan preduzeću“, kazao je on između ostalog.

Farsa od pravde za građane

– Pre pet meseci sam bio prinuđen da se obratim i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da mu dostavim podatke o mom otkazu i situaciji u preduzeću. Pre mesec dana stigao mi je odgovor Nikole Selakovića u kojem se navodi da predsednik Srbije nema nadležnost za postupanje u ovakvom slučaju i da je ceo predmet prosledio Ministarstvu pravde. Iz tog ministarstva mi je stigao odgovor da oni ne mogu da se mešaju u rad sudova i sudske presude, što je Selaković, kao bivši ministar pravde, svakako morao da zna, i da moj predmet ne prosleđuje uzaludno. U ovoj zemlji, dakle, vlast se međusobno samo obaveštava o problemima i time se završava pravda za građane, kaže Zoran Jovanović.

U Gorici tvrde da ništa nije tačno

Prethodni menadžment „Gorice“, na čelu sa direktorom Igorom Novakovićem demantovao je skoro sve optužbe Radeta Rašovića. NJemu je zamereno što je u medijima „iznosio lažne podatke“ o tome da deo novca od sahrana završava van preduzeća i da se leševi koji čekaju na sahranjivanje raspadaju, uz tvrdnju da finansijski izveštaji i ispravnost hladnjača „govore drugačije“. U rešenju o Rašovićevom otkazu se navodi da mu radni odnos prestaje „zbog nepoštovanja radne discipline, odnosno zbog toga što je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca“. Na spisku njegovih „disciplinskih propusta“ nalazi se „iznošenje neistina i širenje lažnih vesti o poslovanju preduzeća u medijima“ čime je „izazivao veliko uznemirenje građana“ ili „kriminalizovao pojedine ličnosti iz menadžmenta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari