Prihod od carina premašio polovinu učešća u državnoj kasi 1Foto: Beta/Uprava carina (arhiva)

Prihod od naplate carinskih dažbina Uprave carina Srbije iznosio je u 2019. godini 653 milijarde dinara, odnosno 5,5 milijardi evra, što predstavlja 51 odsto učešća u državnom budžetu, saopštio je danas u Nišu direktor Uprave carina Miloš Tomić.

On je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Uprave carina rekao da je prošla godina bila rekordna po prihodima koje je ostvarila Uprava carina, a po prvi put je prebačena granica od 50 odsto učešća u državnom budžetu.

„Za nas je veoma značajan podatak da 51 odsto učešća u platama prosvetara, vojnika, medicinskih sestara imaju prihodi Uprave carina“, kazao je Tomić.

Prema njegovim rečima, prihod Uprave carina u 2019. godini veći je u odnosu na prihod ostvaren u 2013. godini za 2,5 milijardi evra, što je rast od 83,4 odsto.

„Ovi rezultati ostvareni su pre svega zbog rasta privredne aktivnosti, a taj rast je rezultat rada Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U jednom značajnom delu ovako dobri rezultati postignuti su boljom organizacijom i većom efikasnošću Uprave carina“, izjavio je Tomić.

Prema njegovim rečima, Uprava carina je od 2013. godine do 2019. postigla zapažene rezultate u borbi protiv šverca, kriminala i korupcije.

„U tom periodu oduzeto je 25,5 miliona evra u ‘kešu’, osam tona narkotika, 25.000 boksova cigareta, 570.000 litara nafte i naftnih derivata, 5.500 komada oružja i 72 kilograma zlata“, kazao je Tomić i dodao da je pronađeno i oko 4.000 migranata.

Pomoćnik direktora u Sektoru za carinske postupke Smiljana Kovačević istakla je da Uprava carina kontinuirano radi na unapređenju poslovanja, a najvažnija novina koja se planira je prelazak na bespapirni postupak uvoza i izvoza.

„Postupak tranzita je već automatizovan i predstoji nam automatizacija uvozno-izvoznog postupka. To znači izgradnju potpuno novih informacionih sistema koji će obezbediti da komunikacija između privrednih subjekata i carine bude bez papira“, kazala je Kovačević.

Upravnik Carinarnice Niš Saša Milenković kazao je da ta Carinarnica iz godinu u godinu beleži sve veće prihode od naplate carinskih dažbina i u 2019. godini ti prihodi su iznosili 81 milijardu dinara, što je povećanje u odnosu na 2013. godinu za 362 odsto.

„Glavni rast pruhoda imali smo 2017. godine. Tada je naplata skočila za 146 odsto u odnosu na 2016. godinu, a tome je doprinela promena poslovne politike privrednog društva ‘Filip Moris’ jer su počeli da naplaćuju akcizu direktno prilikom carinjenja“, rekao je Milenković.

Prema njegovim rečima, kompanija „Filip Moris“ uplatila je prošle godine oko 45 milijardi dinara carinskih dažbina.

Menadžer korporativnih poslova kompanije „Filip Moris“ Dragana Vujko podsetila je da je marta prošle godine u toj fabrici otvoren carinski referat, što je od velikog značaja za kompaniju jer je izvozno orijentisana i više od 80 odsto ukupne proizvodnje plasira na različita tržišta širom sveta.

Vujko je dodala da svakodnevno iz fabrike 30 kamiona ode na izvozno tržište, a to znači preko 18.000 izvoznih dokumenata.

Ona je kazala da je zaposlenima u kompaniji sada potrebno 15 do 20 minuta da kompletiraju jedan carinski dokument, a ranije je to bilo mnogo duže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari