Prihvatili isplatu dela zaostalih zarada 1

Umesto najavljene radikalizacije protesta tokom jučerašnjeg otvaranja ovogodišnjeg Šumadijskog sajma poljoprivrede, zaposleni na kragujevačkom Gradskom sajmištu juče su zamrzli štrajk započet početkom nedelje zbog šest neisplaćenih zarada.

Time je omogućeno da najveća jesenja smotra agrara u Srbiji počne po planu i na vreme.

Predsednik UGS Nezavisnost na „Šumadija sajmu“ Aleksandar Jekić, koji je i predsednik štrajkačkog odbora, kaže da je odluci o zamrzavanju štrajka prethodila prekjučerašnja i jučerašnja uplata od ukupno šest miliona dinara iz gradske kase na račun Gradskog sajmišta, čime je omogućeno da se zaposlenima u tom preduzeću odmah isplate po dve i po zaostale zarade.

Sindikat i zaposleni prihvatili su i ponudu iz gradske uprave da sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem potpišu protokol, prema kojem će sajmištu do 25. septembra biti uplaćeno 24 miliona dinara, od čega će 21 milion biti iskorišćen za deblokadu računa preduzeća, što će, opet, omogućiti overu zdravstvenih knjižica i povezivanje staža radnicima. Od preostala tri miliona biće isplaćena još koja zaostala plata radnicima Gradskog sajmišta.

– Nije nam bio cilj da štrajkom ometemo otvaranje Sajma poljoprivrede. Naprotiv, želeli smo da se ta sajamska manifestacija održi, a štrajk smo, s druge strane, morali da organizujemo kako bismo izdejstvovali isplatu zaostalih zarada i uplatu doprinosa – kaže Jekić za naš list, poručujući da će, ukoliko najavljeni protokol sa gradonačelnikom ne bude realizovan kako je obećano, do 25. septembra, sindikat pozvati radnike da „odmrznu“ štrajk.

Problemi u „Šumadija sajmu“, praćeni čestim protestima zaposlenih, traju nekoliko godina unazad i direktna au posledica prekomernog zapošljavanja, dugogodišnjeg dovođenja partijskih kadrova na čelo preduzeća i dodavanja nesrodnih poslova osnovnoj delatnosti firme.

Najvažniji posao u Srbiji

Tradicionalni, 13. po redu Šumadijski sajam poljoprivrede, na kragujevačkom „Šumadia sajmu“ juče je otvorio pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić koji je, tom prilikom, pored ostalog rekao da misli da je „poljoprivreda najvažniji posao u Srbiji“. Na ovogodišnjem Sajmu učestvuje više od 200 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari