Priprema za privatizaciju vojne industrije? 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE JOVO MAMULA

Vlada Srbije je imenovala rukovodstvo i članove Saveta za Odbrambenu industriju Srbije (OIS), objavljeno je u Službenom glasniku.

Za predsednika Saveta imenovan je Branko Živanović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, a za potpredsednike državni sekretari u ministarstvima privrede, trgovine i finansija Dragan Stevanović, Stevan Nikčević i Branimir Gajić. Članovi Saveta OIS su predsednici nadzornih odbora Zastave oružja, Prve iskre Barič, Slobode, Krušika. FAP korporacije, Prve petoletke – namenska, Zastava kovačnice i Corun holdinga.

Imenovanje rukovodstva i članova Saveta za Odbrambenu industriju Srbije, kojim je, kako se pretpostavlja, zaokruženo formiranje grupacije OIS, zateklo je predstavnike zaposlenih u domaćoj vojnoj industriji, pošto odluka o tome kasni duže od godinu dana.

Naime, Vlada Srbije je uredbom od 31. decembra 2019. formirala grupaciju Odbrambene industrije Srbije, koju čine proizvođači naoružanja i vojne opreme, čiji je većinski osnovni kapital državni ili društveni.

Za razliku od ranije istoimene, ali neformalne grupacije koju je činilo šest najznačajnijih domaćih vojnih fabrika (Zastava oružje, Krušik, Prvi partizan, Sloboda, Milan Blagojević i Prva iskra), nova grupacija Odbrambena industrija Srbija koju čini 19 preduzeća namenske proizvodnje, imaće svoje organe upravljanja, odnosno Skupštinu i pomenuti savet, što bi trebalo da joj obezbedi status pravnog lica.

Prema uredbi Vlade Srbije od 31. decembra 2019. novoformirana grupacija OIS trebalo je da počne da radi 23. januara 2020, dakle ravno pre godinu i mesec dana. Zašto je Vlada pogazila sopstvenu odluku i početak funkcionisanja OIS odložila za više od godinu dana, ne zna se.

Ne zna se ni zašto nije izabrana Skupština OIS, čije je konstituisanje bilo predviđeno onom uredbom od 31. decembra 2019, i koja bi, kao organ upravljanja, trebalo barem da verifikuje imenovanje rukovodstva i članova Saveta za OIS.

Još je veća nevolja što, sudeći prema reakcijama iz fabrika domaće vojne industrije, nikome nije jasno čime će taj organ tačno da se bavi.

– Mi smo prošle godine, nakon što je Vlada Srbije donela uredbu o formiranju OIS imali sastanke u Ministarstvu odbrane, na kojima je trebalo da nam bude objašnjena suština i svrha formiranja te grupacije. Mnoge nejasnoće i nedoumice s tim u vezi tada nam nisu bile razjašnjene, a sada dolazi ovo imenovanje rukovodstva i članova Saveta za OIS u kojem ne sede stručni ljudi. Zbog toga mi nije jasno šta će vojne fabrike da dobiju formiranjem grupacije OIS, kad uloga organa koji je na čelu te grupacije nije jasna i kad u njemu sede predstavnici države koji nisu odgovorni za poslovanje preduzeća namenske proizvodnje – kaže za naš list predsednik Sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić.

Pojedini Zastavini stručnjaci smatraju da je suština konačnog formiranja Saveta za OIS, odavno najavljena dokapitalizacija, odnosno delimična privatizacija vodećih vojnih fabrika, koja je omogućena Zakonom o prometu naoružanja i vojne opreme iz avgusta 2018. godine, čijem usvajanju su se kragujevački oružari protivili i protestom ispred Skupštine Srbije. Uzalud, naravno.

Naši sagovornici u Zastavi smatraju da će uskoro u fabrikama koje čine Odbrambenu industriju Srbije preostali društveni kapital da bude konvertovan u državni, da bi dogodine, nakon izbora, pod kontrolom Saveta za OIS, počela dokapitalizacija, odnosno privatizacija Zastave oružja, Krušika, Slobode, Prvog partizana i ostalih domaćih vojnih fabrika.

Ko je u Odbrambenoj industriji Srbije

Grupaciju Odbrambena industrija Srbija čine Prva iskra Barič, Milan Blagojević Lučani, Prvi partizan Užice, Zastava oružje Kragujevac, Sloboda Čačak, Krušik Valjevo, Prva petoletka namenska i PPT TMO Trstenik, Teleoptik žiroskopi Zemun, Trajal Kruševac, Jumko Vranje, Zastava Tervo Kragujevac, FAP korporacija Priboj, Utva avio industrija Pančevo, Borbeni složeni sistemi i Belom Beograd, kao i kragujevačka Zastava Kovačnica, te valjevski Kovački centar i Korun Holding iz Užica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari