Privatizacija banja još daleko 1

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić poslednjih dana kao da se utrkuju ko će pre da dovede bogate investitore u srpske banje.

Najpre je na zajedničkoj sednici sa Vladom Slovenije, Vučić pozvao njihove privrednike da kupe ili suinvestiraju, a iskusne turističke radnike da pomognu u stvaranju boljeg imidža naših lečilišta. Potom je prilikom susreta sa zvaničnicima Katara, Nikolić ponudio da pošalje prospekte za, kako je saopšteno, čak „36 banja koje su u procesu privatizacije, a za koje su katarske firme zainteresovane“. Pri tom, u Ministarstvu privrede kažu da je za privatizaciju spremno 10 banja, ali sa rezervom jer u polovini sa tog spiska nisu rešeni imovinski odnosi.

Zapravo, priča o privatizaciji banja nije tako jednostavna. U ovom trenutku nisu rešena brojna pitanja među kojima je i ishod sudskih sporova koje je pokrenuo PIO fond oko vlasništva nad specijalnim bolnicama u banjskim mestima, a zapravo je to i predmet prodaje. Nije definisana ni uloga lokala i republike, pa oni koji eventualnom kupovinom planiraju da ulože u moderne sadržaje, ne znaju na koliku će saradnju institucija naići. U ovom trenutku ne zna se ni da li će Ministarstvo zdravlja obnoviti ugovore sa novim vlasnicima o finansiranju dela smeštajnih kapaciteta za potrebe domaćih pacijenata koji se leče o trošku RFZO. U tom ministarstvu ni posle nedelju dana nismo dobili odgovore na to pitanje. Neizvesno je i kako će biti definisana naknada za korišćenje prirodnih dobara, da li strane kompanije mogu postati vlasnici domaćih lekovitih izvora ili samo mogu da ih eksploatišu, kao što je to slučaj sa pijaćom vodom. Investitori ne vole neizvesnost, a nerešena pitanja i pored interesovanja inostranih kompanija, u šta nas zvaničnici uveravaju, nema signala da će banje uskoro dobiti nove vlasnike.

Ipak, najveći kamen spoticanja su još uvek „živi“ sudski sporovi.

– Republički fond PIO je 2006. godine pokrenuo 27 sudskih postupaka radi utvrđivanja prava svojine na objektima specijalnih bolnica izgrađenih, pre više od četiri decenije, sredstvima iz doprinosa zaposlenih, a za namene rehabilitacije korisnika i osiguranika, lečenje i prevenciju invalidnosti. U pitanju su sudski postupci da bi se odredilo koliko je šta i čije vlasništvo i da bi se zadržala namena zbog koje su objekti i izgrađeni, a to je rehabilitacija i prevencija invalidnosti. Pravnosnažnim presudama do danas je okončano 15 sudskih sporova u korist Fonda, a postupak se vodi u još 12 predmeta – kažu za Danas u PIO fondu.

Dodaju da će „u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ostalim nadležnim ministarstvima i Vladom Republike Srbije, u narednom periodu dogovoriti pojedinosti koje će biti najpovoljnije za banje, za Srbiju, a time i za Fond“ i naglašavaju da je opredeljenje Fonda uvek bilo da upravljanje svojom imovinom uskladi sa interesima države i državnom strategijom razvoja banjskog turizma koja će obezbediti priliv investicija i zapošljavanje, jer to direktno utiče i na povećanje izvornih prihoda Fonda.

U Ministarstvu privrede, iako tvrde da je deset lečilišta već spremno za nove vlasnike, priznaju da od rešavanja imovinsko-pravnih odnosa zavisi dalji postupak u privatizaciji specijalnih bolnica i banja.

– Ministarstvo privrede je uputilo predlog Vladi da donese zaključak kojim će se zadužiti nadležni organi da preduzmu sve neophodne radnje u cilju okončanja sudskih postupaka za utvrđenje prava svojine na imovini deset subjekata privatizacije – specijalnih bolnica i instituta za lečenje i rehabilitaciju, kako bi se stvorili uslovi da ovaj postupak otpočne – kažu za Danas u tom ministarstvu.

 

Banje u sporu

Vlasništvo PIO fonda

SPECIJALNE BOLNICE

„Čigota“ – Zlatibor

„Novi Pazar“ – Vrnjačka Banja

„Ivanjica“ – Vrnjačka Banja

„Zlatar“ – Vrnjačka Banja

„Merkur“ – Vrnjačka Banja

„Žubor“ – Kuršumlijska Banja

„Gejzer“ – Sijarinska Banja

 

OBJEKTI

„Sokobanja“ – Sokobanja

„Ozren“ – Sokobanja

HTP „Zdravljak“ (44 sobe) – Sokobanja

„Rusanda“ – Melenci

„Banja Koviljača“ – Loznica

„Gamzigradska Banja“ – Zaječar

„Jošanjička Banja“ – Generaleksport – Jošanjička Banja

„Agens“ – Mataruška Banja

 

Sporno vlasništvo’]

U toku je još 12 sudskih sporova za utvrđivanje vlasništva banjama u Srbiji. Tako tek treba da se utvrdi ko je vlasnik u Ribarskoj banji kod Kruševca „Radon“ i „Terme 1,2 i 3“ u Niškoj Banji, Vranjskoj banji, Bujanovačkoj, objektu „Selters“ u Mladenovcu, „Dr Miroslav Zotović“ Beograd, „Banji Junaković“ Apatin, „Banji Kanjiža“ Kanjiža, „Bukovičkoj Banji“ Aranđelovac, „Dr Borivoje Gnjatić“ Slankamen, „Termalu“ Vrdnik i HTP „Banja Koviljača“ Loznica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari