Privatizacija preduzeća nije planirana 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Nadležni u preduzeću Infrastruktura železnice Srbije demantuju tvrdnje sindikalaca da će planiranim otpuštanjima do kraja godine biti ugrožena bezbednost železničkog saobraćaja i da će delovi tog preduzeća biti prodati Rusima…

… ali nisu izneli konkretne cifre kojima bi opovrgli da je većina zaposlenih koja bi trebalo da ode uz otpremnine iz izvršnih službi.

– Predstavnici tri reprezentativna sindikata, Sindikata izvršnih službi, Jedinstvene sindikalna organizacija zaposlenih u delatnosti elektrotehničkih poslova i Sindikata radnika železničke infrastrukture Srbije, pozvani su da daju svoje predloge, mišljenja i sugestije, koje su oni dostavili Radnoj grupi za izradu predloga nove organizacione strukture Infrastrukture železnice Srbije. Sa svim stavovima i predlozima koje su izneli predstavnici sindikata upoznati su svi učesnici, predlozi su razmotreni i dat im je odgovor i obrazloženje u pisanoj formi 25. maja – navode u Infrastrukturi železnice Srbije.

Interesantna koincidencija je da su predstavnici reprezentativnih sindikata pismeni odgovor na svoje primedbe upućene Radnoj grupi dobili na dan kada je Danas obavio razgovor sa njima i kada je uputio pitanja o ovom slučaju na adresu Infrastruktura železnice Srbije.

U tom preduzeću za Danas kažu da predviđena racionalizacija radne snage ni na koji način ne dovodi u pitanje bezbednost odvijanja železničkog saobraćaja.

– Suština je u objedinjavanju pojedinih poslova, a ne u njihovom ukidanju, kao i povećanju produktivnosti zaposlenih. Nijednim aktom nije određeno, niti planirano da se racionalizacijom, otpremninama ili na bilo koji drugi način, rešava pitanje samo zaposlenih u izvršnim službama. Napominjemo da „IŽS“ nijednog trenutka neće dozvoliti, niti tolerisati ugrožavanje funkcionisanja železničkog saobraćaja i da će učiniti sve da se javna železnička infrastruktura održava, a saobraćaj reguliše u skladu sa propisanim normama i tehnološkim principima. Tendencija je da se stvori savremena kompanija u kojoj će zaposleni biti adekvatno angažovani, a troškovi svedeni u racionalne okvire – ističu u Infrastrukturi železnica Srbije.

Međutim, nadležni u tom preduzeću nisu komentarisali tvrdnju sindikalaca da je većina zaposlenih koja će do kraja godine otići uz otpremnine iz izvršnih službi nadležnih za sprovođenje saobraćaja. Demantujući da će delovi tog preduzeća biti prodati, u Infrastrukturi železnica Srbije ističu da su u zakonskoj obavezi da organizuju i regulišu železnički saobraćaj, održavaju i obezbeđuju pristup i korišćenje javne železničke infrastrukture, koja im je poverena na upravljanje.

– Tako da u sadašnjim uslovima, IŽS nema mandat da gorepomenute poslove predaje drugima, niti je to u planu – tvrde u tom preduzeću.

Podsećanja radi, u razgovoru za Danas Dragan Ranđelović, predsednik Sindikata železničara Srbije, nedavno je istakao da ukoliko do kraja ove godine, kako to zahtevaju međunarodne finansijske organizacije, Železnice Srbije uz otpremnine napusti više od 2.000 radnika, to će ugroziti nesmetano funkcionisanje železničkog saobraćaja u Srbiji jer je sistematizacijom koja se priprema čak njih 80 odsto iz izvršnih službi. Prema njegovim rečima, krajnji cilj je da se Infrastrukture železnice Srbije koje su nadležne za održavanje pruga kadrovski u potpunosti oslabe kako bi nakon toga to preduzeće bilo privatizovano, odnosno prodato Rusima. On je dodao da su reprezentativni sindikati nezadovoljni odnosom Radne grupe za utvrđivanje nove organizacione strukture u preduzeću Infrastrukture železnice Srbije jer im nije odgovoreno ni na jednu primedbu i predlog koji su uputili njihovi predstavnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari