Privredna komora Srbije pozvala kompanije da se uključe u dualno obrazovanje 1Foto: Privredna komora Srbije

Privredna komora Srbije pozvala je danas kompanije da se uključe u model dualnog obrazovanja u školskoj 2020/2021. godini i da do 10. februara 2020. godine dostave izjavu o spremnosti poslodavaca za uključivanje u pratičnu obuku učenika.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević rekla je da Komora organizuje sastanke sa privrednicima širom Srbije sa ciljem razmatranja njihovih potreba za kadrovima i sagledavanja kapaciteta i mogućnosti za učešće u dualnom obrazovanju.

„U toku naredne dve nedelje u Beogradu će biti održani sastanci sa privrednicima iz gradjevinarstva, saobraćaja i telekomunikacija i grafičke industrije, dok će u regionalnim privrednim komorama sastanci pokriti sve privredne sektore“, objasnila je Kovačević.

Prema njenim rečima, PKS će na osnovu prikupljenih izjava kompanija, napraviti Predlog o potrebama privrede za budućim kadrovima i dostaviti ga Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, te da će na osnovu tog predloga biti doneta odluka o strukturi upisa u srednje škole za dualni model obrazovanja – broju učenika i odeljenja za svaku opštinu i grad u Srbiji.

On je dodala da će konačnu odluku krajem aprila doneti resorno ministarstvo objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole.

U školskoj 2019/2020. godini dualni model obrazovanja primenjuje se u 72 škole i 880 kompanija, a oko 6.100 učenika se školuje za jedan od 35 obrazovnih profila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari