Privrednici još ne znaju šta ih čeka tokom uvođenja sistema eFiskalizacije 1Foto: FoNet/Right

Od januara naredne godine najveći deo od oko 180.000 fiskalnih kasa, koje su u upotrebi od 2006. godine, otići će na smetlište jer se u funkciju uvodi novi sistem aparatura kojim će promet sa prodajnog mesta, kada se obavi, biti istovremeno evidentiran i u Poreskoj upravi.

U novu tehnologiju teško da će se uklopiti većina starijih modela fiskalnih kasa, dok je neizvesno kako će i oni koju su inovirali svoje operativne sisteme, moći da se uklope.

Ministar Siniša Mali tvrdi da to firme „neće koštati ni dinara“ jer je država izdvojila tri milijarde dinara za subvencije te nabavke, a „ukoliko bude potrebno, izdvojiće još“. On je pozvao „domaću pamet“, proizvođače softvera i hardvera da predlože tehnološka rešenja koja će odgovoriti ovom zahtevu. To ukazuje da još nije definitivno odlučeno kako će se odvijati proces a jedino što je sigurno, to je da će obuhvat obveznika biti veći nego u dosadašnjem modelu fiskalnih kasa i da će izdavanja fiskalnog računa preko elektronskog uređaja imati i oni koji se paušalno oporezuju.

Iako je Zakon o fiskalizaciji donet još prošle godine, tek odskoro su počele ozbiljnije priče o tome kako će se primeniti. Neki od privrednika sa kojima smo razgovarali, kažu da je prerano za procenu, dok druge brine to što do primene sistema ima tek koji dan više od pola godine, a da se još ne znaju detalji. Ta druga, brojnija grupa kaže da su za sada poznati samo principi dok odgovora na konkretna pitanja još uvek nema.

– Još ne znamo šta će biti od početka naredne godine ali verujemo da će do tada stići i informacije. Najviše se uzdamo u proizvođače fiskalnih kasa, oni nam uvek daju najpreciznije odgovore – kaže za Danas Predrag Božin iz kompanije Kamedin.

I direktorka Metalca, Radmila Trifunović, kaže da njihove službe tek očekuju tumačenja, a veruju da će biti nekih novih verzija koje se razlikuju od dosadašnjih kasa.

– Moguće da će nas prilagođavanje dodatno koštati, ali nam neće usporiti rad jer smo i do sada uvek išli sa nekim naprednijim generacijama digitalnih kasa, pa smo sigurni da će se nova verzija dobro uklopiti u sistem koji smo već uspostavili u naših 260 objekata maloprodaje. To će biti još jedna potvrda da je uvek bolje uzeti neku savremeniju verziju u tehnologiji, jer ona se lakše prilagođava novinama. Ipak, u ovom trenutku ne znamo kako će sve izgledati a ni proizvođači kasa to još ne mogu da nam kažu jer nisu izašla kompletna tumačenja. Doduše, ima još vremena, pola godine, ali mi imamo uređen sistem i neće nam biti teško da u to uklopimo eventualno dodatne aparature – kaže Trifunović i dodaje da je novi sistem evidentiranja prometa dobar jer se očekuje da utiče na tržište koje treba da postane normalnije i uređenije.

Proizvođači fiskalnih kasa imaju nešto više informacija, ali ni oni još ne znaju na koji će tačno način država da pokrije firmama troškove uvođenja novih kasa. Radoslav Veselinović, vlasnik Galeb grupe podseća da je pre 15-ak godina, kada su prvi put uvedene, država odobravala firmama umanjenje od poreske obaveze što je bila subvencija za nabavku kasa vredna nekih stotinak evra.

– Nove kase trebalo bi da omoguće da se svaki račun koji se izda u maloprodaji, istovremeno verifikuje u Poreskoj upravi. Svaki kupac moći će da proveri da li je isečak koji je dobio na kasi u prodavnici, stigao i do Poreske uprave, dok će poreznici u svakom momentu imati informaciju koliko koji obveznik treba da plati na ime PDV-a – kaže Veselinović.

Dodaje da će verovatno postojati mogućnost instaliranja dodatnih aparatura na onu koju firma već poseduje, ali naglašava da to neće biti posebno jeftinija varijanta.

– Mi kao proizvođači mislimo da će većina fiskalnih uređaja biti zamenjena, jer je reč o staroj tehnologiji koja je u radu već 15 godina i uskoro će se javiti i problem rezervnih delova. Tehnika jako brzo napreduje, setite se samo kako su telefoni izgledali pre deceniju i po, a kakvi su sada. Kada se radi o uklapanju sa postojećim sistemom rada u preduzećima, svako će sam odlučivati da li je potrebno da kupi novi softver ili je moguće da prilagodi svoj postojeći – kaže on.

Naglašava da se i proizvođači već uveliko pripremaju za novi posao tim pre što je jasno da će se broj korisnika skoro pa udvostručiti, jer je planirano znatno proširenje liste privrednika i preduzetnika koji podležu eFiskalizaciji, a u to su uključene i delatnosti koje do sada nisu bile u sistemu PDV-a.

Advokati i taksisti i dalje neće morati da izdaju račune

Obavezu da evidentiraju promet imaće i delatnosti koje do sada nisu koristile fiskalne kase, poput frizera, kozmetičara, raznih majstora i zanatlija.

Na spisku su moleri, električari, obućari, pogrebnici, većina preduzetnika-paušalaca, kao i kockarnice, kladionice, muzeji, galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima… Nema logičnog objašnjenja, ali prema uredbi koja prati novi Zakon o fiskalizaciji, bez izdavanja te vrste računa moći će da rade taksisti, advokati, veterinarske delatnosti.

I dalje će biti izuzet javni poštanski servis, telekomunikacije, dobar deo finansijskih usluga, obrazovanje (ali bez dela koji se vodi pod šifrom 85.5, odnosno ostalo obrazovanje – među kojima je i učenje jezika, obuka za rad na računaru), zatim sektor socijalne zaštite i verske organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari