Privrednici satima čekali ispred sudova za potvrde 1Foto: FoNet/ Slobodan Miljević

Novi Zakon o javnim nabavkama, usvojen krajem prošle godine, stvorio je obavezu firmama i preduzetnicima, evidentiranim u registru ponuđača koji vodi Agencija za privredne registre, da do kraja juna ove godine usklade i obnove svoj status kako bi mogli da učestvuju na tenderima.

Firme su od 1. marta mogle da uđu u tu proceduru, ali mnogi od njih nisu ni znali da su propisani drugačiji uslovi i dokumentacija koju treba da pribave kako bi se usaglasili sa novim zakonom.

O tome je propustila da ih ih obavesti ili podseti i Privredna komora Srbije, kojoj po sili zakona plaćaju članarinu.

Većina privrednika verovala je da će rokovi biti produženi, jer u značajnom delu perioda u kome je trebalo da pribave veliki broj potvrda, nisu radili šalteri u sudovima, poreskoj upravi i imovinskim odeljenjima lokalnih samouprava.

A dokumentacija koja obezbeđuje status registrovanog ponuđača, bez čega firme ili preduzetnici ne mogu učestvovati u postupcima javnih nabavki, po rešenjima iz novog zakona prilično je obimna.

To je podrazumevalo višesatno čekanje u predugim redovima ispred policijskih uprava, osvnovnih ili viših sudova, poreskih uprava i odeljenja za naplatu javnih prihoda i to samo za predaju zahteva, dok su izdate potvrde mogli da preuzimaju nekoliko dana kasnije.

Pravi „stampedo“ usred epidemije kovida 19 nastao je u drugoj polovini juna, kada je APR, kome se do tada sa prikupljenom dokumentacijom javio mali broj firmi, na mejl adrese preostalih iz registra ponuđača prosledio podsetnik da bi svoj status trebalo da obnove.

– Pred kraj juna primećeno je da postoji problem da prikupljanjem papira i a zaista je dosta toga potrebno i za fizička lica, preduzetnike, vlasnike, zakonske zastupnike, tako da je održan sastanak sa predstavnicima ministarstava finansija i pravde koji su zaduženi za sprovođenje tog zakona, kao i Kancelarije za digitalizaciju i APR-a i tada je dogovorena metodologija prema kojoj će APR moći po službenoj dužnosti da pribavi sve potrebne papire i da izvrši registraciju po novoj proceduri. Već 1. jula istakli smo to obaveštenje na sajt – kažu za Danas u APR-u.

Dodaju da će ponuđači koji se nisu u predviđenom roku usaglasili sa novim zakonom biti brisani iz registra, ali da nema smetnji da se ponovo upišu jer su dokumenta potrebna za obnavljanje i za novo upisivanje ista, tako da njihovo učešće u javnim nabavkama neće biti ograničeno.

Papiri, papiri

Preduzetnici koji se po novim odredbama zakona upisuju u registar ponuđača moraju za sebe kao i za poslovođe ukoliko ih imaju, da pribave izvod iz kaznene evidencije MUP-a da nisu kao fizička lica osuđivani za određena dela iz oblasti privrednog kriminala, kao i potvrde da nemaju fiskalna dugovanja što pribavljaju u Poreskoj upravi i lokalnom odeljenju za naplatu javnih prihoda. Kod firmi je spisak papira nešto duži jer uz sve to, moraju za sebe i za zakonske zastupnike u preduzeću, da od osnovnog kao i višeg suda sa teritorije na kojoj imaju sedište, dostave potvrdu da nisu pravosnažno osuđivani za dela iz privrednog kriminala, poreske utaje. Uz to, potrebna im je i potvrda da nisu osuđivani za dela iz nadležnosti posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije pri višem sudu koji je nadležan za lokaciju gde je regostrovana firma, i takođe posebnog odeljenja za organizovani kriminal pri Višem sudu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari