Privrednici: Uslovi poslovanja još nestabilni, nema većih naznaka oporavka 1Mercedes Benc fabrika, automobilska industrija, radnici, fabrička traka, privreda, proizvodnja, arhiva Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

U privredi Srbije još nema značajnijih naznaka oporavka, većina malih i srednjih firmi još se bori za opstanak jer je kratak period od kada je pandemija počela da se smiruje, rekli su danas privrednici za Betu.

„Nema spektakularanih pomaka u poslovanju firmi u Srbiji, još su uslovi nestabilni, a nije se postigao ni napredak u evropskim zemljama“, rekao je koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Međunarodni monetarni fond korigovao prognozu o privrednom rastu Srbije sa pet na šest odsto i da treba podizati javne investicije i zdravstvo, privlačiti još više strana ulaganja, a domaćim privrednicima preko garantnih šema omogućiti da povećaju ulaganja u proizvodnju.

Rajić je rekao da je jedan broj privrednika odložio planirana ulaganja jer i dalje traje neizvesnost zbog pandemije.

On je rekao da je procena da je za godinu i po dana trajanja pandemije izgubljeno u prometu u Srbiji od pet do sedam milijardi evra i da je rizično već sada krenuti sa novim investicijama.

Dodao je da po prestanku pandemije tek treba da se utvrdi ko je od firmi preživeo i može da nastavi bez pomoći države, a da je istovremeno potrebno da počne da funkcioniše i evropska privreda prema kojoj je Srbija usmerena.

Istakao je da su neke grane privrede bez novca kao turizam i ugostiteljstvo, a da je istovremeno u automobilskoj industriji počelo restrukturiranje i okretanje prema proizvodnji električnih automobila.

Rajić je rekao da Srbija treba da subvencioniše samo strane visokotehnološke kompanije čiji proizvodi imaju veliku dodatu vrednost, a da ne forsira „manuelni rad za 300 evra mesečno koji ne vodi u značajniji razvoj“.

Značajniji oporavak privrede, prema, nbegovim rečima nije moguć ni dok se ne ukine zabrana kretanja jer se na „onlajn“ način ne sklapaju ugovori već privrednici moraju da razgovaraju uživo i obidju lokaciju gde nameravaju da realizuju projekat.

Goran Bujak iz kompanije Klimašop rekao je da je posao malo krenuo i da je počelo servisiranje klima uredjaja, ali ne i prodaja.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da nema značajnijih pomaka u poslovanju i da je za to potrebno da se podigne i privreda zapadne Evrope.

„Za očekivati je da privreda krene uzlaznim trendom za neko vreme, ali nisam optimista“, rekao je Atanacković.

Dodao je da se sada privredni rast u Srbiji podstiče zaduživanjem za izgradnju infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari