Radnici Geneksa organizovaće 28. maja protest a u međuvremeno ćemo podneti krivične prijave protiv bivših direktora – Radomana Božovića, Milorada Savićevića i Petra Novakovića. Bežeći od poverilaca među kojima značajna potraživanja imaju i radnici, oni su nelegalno preneli osnovni kapital iz Geneksa na društvo sa ograničenom odgovornošću Internacional CG.

Radnici Geneksa organizovaće 28. maja protest a u međuvremeno ćemo podneti krivične prijave protiv bivših direktora – Radomana Božovića, Milorada Savićevića i Petra Novakovića. Bežeći od poverilaca među kojima značajna potraživanja imaju i radnici, oni su nelegalno preneli osnovni kapital iz Geneksa na društvo sa ograničenom odgovornošću Internacional CG. Prvi put, to je uradio Radoman Božović, kada je 1999. godine izdejstvovao odluku Skupštine Geneksa, na osnovu koje je više od 90 odsto kapitala bez nadoknade preneseno na novoosnovano preduzeće ICG, gde je takođe on bio direktor. Prenos imovine trebalo je da se overi u Trgovinskom sudu u Beogradu, ali je zahtev, podnet tek 2002. godine, taj sud odbio, što je potvrđeno i odlukom Višeg trgovinskog suda. Tek u septembru 2003. godine, kada je na mesto direktora bio izabran Milorad Savićević, odluka o prenosu osnovnog kapitala evidentirana je u sudu. Problem je što se svih ovih godina, rukovodsvo ICG ponašalo kao da je reč o imovini te kompanije. Oni su naplaćivali potraživanja koja je imao Geneks, prodavali imovinu uz saglasnost Agencije za privatizaciju, primali ogromne stimulacije a radnicima koji su želeli da napuste firmu delili su visoke otpremnine. Sva dugovanja Geneksa i dalje su opterećivala tu firmu – rekla je za Danas Zorka Sekuloski, predsednik Upravnog odbora Udruženja radnika, penzionera i bivših radnika Geneksa.

Dijagnostički izveštaji

U toku je izrada dijagnostičkih izveštaja o problemima privatizacije preduzeća ICG i Geneks, a treba podsetiti da su na inicijativu Ministarstva privrede obe firme u postupak privatizacije ušle 2004. godine, dok je u novembru 2005. godine umesto postojećih organa upravljanja Kompaniji ICG Vlada imenovala predstavnike društvenog kapitala, kaže za Danas Dušan Belanović, direktor Informativne.službe Agencije za privatizaciju.

Ona ističe da su se radnici Geneksa još 2003. godine obratili Agenciji za privatizaciju, sa zahtevom da se imovina Geneksa vrati vlasniku jer način na koji je preneta na ICG nije u skladu sa Zakonom o privatizaciji. „Agencija se oglasila nenadležnom, jer je od rukovodstva ICG dobila obaveštenje da je to proces koji je započet ranije. Prećutali su da je Trgovinski sud u Beogradu tu transakciju poništio kao nezakonitu, a kasnije su i kod tog suda uspeli da evidentiraju promenu vlasništva. Direktori kompanije ICG i danas se često predstavljaju kao rukovodioci Geneks grupe, iako firma pod takvim imenom, zapravo ne postoji “ kaže Sekuloski. Ona ističe da veliki deo imovine Geneksove imovine u inostranstvu nigde u knjigama nije prikazan i tvrdi da su i revizorske kuće, prilikom izrade procena kapitala, ukazivale na to. „Poseban problem predstavlja prodaja hotela u Bečićima, za koje je dobijena nerealno niska naknada od 4,8 miliona evra, a sredstva su upotrebljena za isplate radnicima koji su prešli u ICG, dok poverioci od tog novca nisu mogli da naplate svoja potraživanja“ naglašava Sekuloski.
U Agenciji za privatizaciju potvrđuju da su dali saglasnost za prodaju hotelskog kompleksa Alet u Bečićima.
– Agencija je utvrdila da su preduzeću sredstva neophodna za sprovođenje Programa stimulativnih naknada i isplatu otpremnina za zaposlene koji dobrovoljno raskinu radni odnos sa kompanijom, jer se na taj način rešava problem viška zaposlenih – kaže Dušan Belanović, direktor Informativne službe Agencije za privatizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari