Prodaja Želvoza, iz petog pokušaja? 1

Odbor poverilaca stečajnog dužnika FŽV Želvoz doneće odluku o prodaji Želvoza u roku od osam dana, a možda već na sednici u četvrtak, potvrđeno je Danasu u Agenciji za licenciranje stečajnih poverilaca.

Kako nam je rečeno posle prepodnevnog otvaranja ponuda, odluka o konačnoj prodaji Želvoza nije doneta danas, zato što su obe ponude bile ispod pedeset odsto procenjene vrednosti. Stečajni upravnik preduzeća Želvoz iz Smedereva oglasio je 21. aprila petu prodaju ovog stečajnog dužnika kao pravnog lica neposrednom pogodbom uz prikupljanje pisanih ponuda.

Najvažniju imovinu dužnika čine nekretnine u fabričkom krugu, ukupne površine 95 i po hiljada metara kvadratnih, postrojenje i oprema za remont vagona, stoprocentni udeli u preduzećima Želvoz – Ugostiteljstvo i turizam, Želvoz – Zaštitna radionica, Sportsko društvo Železničar, Železnička industrijska škola u Smederevu.

Procenjena vrednost dužnika je oko 1,15 milijardi dinara, ali procenjena vrednost imovine nije minimalno prihvatljiva vrednost, niti je na drugi način bila obavezujuća ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude.

Novčani iznos za učešće u prodaji je 115,3 miliona dinara, dok je za otkup prodajne dokumentacije bilo potrebno izdvojiti 100.000 dinara.

Podsećamo, Agencija za privatizaciju je 2011. godine poništila kupoprodajni ugovor za smederevski Želvoz sa većinskim rumunskim vlasnikom zbog neispunjavanja kupoprodajnih obaveza. Fabrika, koja je tada zapošljavala oko 1.450 radnika, bila je prodata 2007. godine rumunskom konzorcijumu Grampet-Remar za 1,15 miliona evra. Nekada uspešni remonter šinskih vozila, koji je svojevremeno upošljavao čak 2200 radnika, urušavan je godinama i ozbiljno uzdrman mnogobrojnim aferama rukovodećeg kadra, sa sudskim procesima koji traju i danas. Sunovrat Želvoza traje sve do 2015. godine kada je stavljena tačka i otvoren stečajni postupak.

Prema rešenju Privrednog suda u Požarevcu, stečajni dužnik je u trenutku otvaranja stečaja bio u neprekidnoj blokadi u trajanju od oko hiljadu dana, a neizmirene obaveze daleko su prevazilazile vrednost imovine stečajnog dužnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari