Prodaju Budimke odlaže restitucija 1

Iako navodno ima 20 zainteresovanih kupaca za požešku fabriku za preradu voća Budimka, ni posle tri godine od kada je najavljena privatizacija konačno rešenje se ne nazire, a problem su dva ili tri nerešena zahteva za restituciju.

Pre dva meseca ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da „rešavamo Budimku“, a državni sekretar u istom Ministarstvu Željko Radošević pre dva dana imao je sličnu, samo dopunjenu verziju izjave u kojoj navodi da ima dvadesetak zainteresovanih domaćih i stranih kupaca za ovu fabriku, ali da je uprkos tome što je rešeno pitanje imovinsko pravnih odnosa, ostalo još nekoliko otvorenih pitanja, „dva-tri pitanja iz sektora restitucije“.

– Procenjena je vrednost tako da možemo očekivati u jako kratkom vremenskom roku javni oglas – istakao je za RTS Radošević.

Da je restitucija problem Danasu je potvrdio i stečajni upravnik ove fabrike Đorđe Zečević.

– Nisu ispunjeni uslovi, zbog problema sa restitucijom. Krenulo je i biće rešeno, ali bez konkretnog datuma, ne znamo kada će biti – rekao je Zečević.

On napominje da postoji procedura u vezi sa tim zahtevima za restituciju koji su tu poslednjih „pet ili šest godina“, ali da očekuje da će sve biti rešeno.

Problemi sa restitucijom, ali i najava tendera u skorije vreme bili su tema o kojoj je Danas pisao još pre šest meseci, tako da se od tada do danas nije mnogo toga pomaklo sa mrtve tačke. Međutim, Budimka je, o čemu smo takođe pisali u nekoliko navrata u poslednje tri godine, imala i mnogo većih problema.

Budimku je 2008. privatizovala novosadska firma Pankomerc, u vlasništvu poznatog biznismena i bivšeg hapšenog direktora Metals banke Ananija Pavićevića. Zbog lošeg poslovanja dve godine kasnije ta privatizacija je raskinuta. Međutim, to nije sprečilo Pavićevića da se šest godina kasnije ponovo „uključi u bitku“ za osvajanje Budimke i to tako što mu je kao najvećem poveriocu država poverila da napravi plan reorganizacije.

U međuvremenu, Pavićević je u saradnji sa firmom Stevović and Partners pokušao da napravi ugovor i proda fabriku Kinezima u junu 2016, međutim, pokušaj je propao zahvaljujući „sabotaži“ bivšeg ministra privrede Željka Sertića. Pankomerc i Stevović and Partners su, naime, hteli da prodaju kineskom investitoru fabriku ne pomenuvši mu, pritom, da se ona nalazi u stečaju. Pavićevićev „plan spasa“ fabrike koja postoji od 1947. nije uspeo, tako je Budimka otišla u bankrot krajem prošle godine. Šta će, međutim, biti sa ovom fabrikom koja propada čekajući nove vlasnike u kraju u kom bi i te kako mogla da se iskoristi neizvesno je. Od Agencije za restituciju nismo dobili odgovor koji su to zahtevi, koliko ih ima i kada će biti rešeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari