Prodati hoteli "Staro zdanje" i "Šumadija" 1Foto: Wikipedia/Igor Irić

Posle agonije koja traje više od decenije, „Staro zdanje“ i „Šumadija“, nekadašnji hoteli koji su činili okosnicu turizma u Bukovičkoj Banji, dobili su novog vlasnika.

Pored njih, prodati su i ostali objekti koji su bili u sastavu firme „Bukovička Nova Slatina“, restoran „Arkade“ i otvoreni bazen, „Školjka“, „Kosmaj“, „Lovački dom“ na Bukulji i dva pomoćna objekta. Svi ovi objekti su zatvoreni pre desetak godina i više, a pojedini toliko devastirani da je jedino rešenje njihovo rušenje.

Na aukciji koja je održana pre dva dana, novi vlasnik ovih objekata je „Stublina“ iz Stojnika kod Aranđelovca, a inače se bavi proizvodnjom metalne galanterije za građevinarstvo. Vlasnik ove firme je Radovan Milojević, jedan od najuglednijih privrednika u Srbiji. Za kupovinu „Bukovičke Nove Slatine“ uložio je milion i sedamsto pedeset hiljada evra.

Da podsetimo da je 2012 godine ovu firmu kupio Miroljub Aleksić, vlasnik „Pionira“, „Alfe“ iz Vranja i grupe A Hotela, u čijem sastavu je nekoliko najluksuznijih hotela u Srbiji među kojima i „Tornik“ na Zlatiboru. Pre desetak godina u Aranđelovcu je on otvorio superluksuzan hotel „Izvor“ koji je preporodio ovdašnji turizam. „Bukovička Nova Slatina“ početkom 2017 godine odlazi u stečaj. Zbog izvesnih nerazumevanja na liniji opštinske vlasti – „Bukovička Nova Slatina“, ova saradnja je raskinuta.

Gradnju legendarnog Starog zdanja, na koga su svi Aranđelovčani ponosni i počeo je 1859. godine Miloš Obrenović. Projektant ovog, u to vreme monumentalnog objekta bio je Kosta Šrepalović. Gradnju je završio Mihailo Obrenović. Od tada je više puta dograđivan i rekonstruisan. Poslednji veliki radovi na Zdanju, kako ga ovde svi nazivaju, sprovedeni su početkom sedamdesetih godina.

Knjaz Miloš je za Staro zdanje hteo da bude Skupština kneževine Srbije, ali je preseljenjem prestonice iz Kragujevca u Beograd, postalo letnjikovac Obrenovića. „Staro zdanje“, osim što je bio reprezentativni hotel u Bukovičkoj Banji i nalazi se skoro u samom centru grada, bilo je mesto gde se sve što je značajno, događalo u njemu.

Svojevremeno je poznata Smotra jugoslovenske umetnosti „Mermer i zvuci“ počinjala zvucima fanfara sa njegove terase. U čuvenoj „Sali kneževa“ odigrali su se mnogi značajni susreti i događaji. Gostovali su svetski poznati književnici, glumci, muzičari. Karpov je ovde igrao značajne mečeve, a Kardelj pisao čuveni Ustav iz 1974. Pre nekoliko godina je i Zdravko Čolić snimao spot za novi album. Već 15 godina ne radi i sada je u skoro polusrušenom stanju. Trenutno je sklonište pijanaca i narkomana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari