Profit Sberbanke viši za 25 odsto u odnosu na prošlu godinu 1Ilustracija Foto: Pixabay/Maklay62

Sberbank Srbija je tokom prvih šest meseci ove godine ostvarila profit u iznosu od 6,44 miliona evra, što je 25 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika te banke.

Predsednica Izvršnog odbora (IO) Sberbank Srbija Marijana Vasilesku rekla je da je „zabeležen rast plasmana kredita fizičkim licima od 36 odsto, nivo depozita je povećan 32 odsto, a bilansna aktiva za 11 odsto“.

Ona je dodala da su svi segmenti biznisa zabeležili „solidan rast“, kao i da ih raduje poverenje klijenata.

Ona je navela da je u prvoj polovini 2018. godine povećan broj klijenata za devet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Vasilesku je rekla da je zabeležen „ozbiljan rast“ kada su u pitanju depoziti klijenata, i oni, u prvoj polovini ove godine iznose 655,7 miliona evra, što je povećanje za 32 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Proizvodi koje nudimo su ono što njima treba, uslovi koje nudimo su dobri“, rekla je ona.

Vasilesku je rekla da je u prvoj polovini godine zabeležen rast potrošačkih kredita za 44 odsto, kao i rast od 20 odsto depozita stanovništva u odnosu na isti period prošle godine.

Ona je rekla da je u segmentu poslovanja s mikro klijentima u prvoj polovini ove godine zabeležen rast depozita od 25 odsto.

Ulaganjem u digitalizaciju ostvaren je stabilna rast broja korisnika digitalnog bankarstva u segmentu stanovništva za 50 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Član IO zadužen za finansije i rizike Vladimir Pajović rekao je da je bilansna suma uvećana za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj nenaplativih potraživanja smanjen za 43 odsto.

Izvršni direktor za poslovanje s privredom Vladimir Bošković rekao je da je u prvoj polovini ove godine zabeleženo povećanje depozita korporativnih klijenata za 44 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je za 32 odsto povećan plasman kredita malim i srednjim predeuzećima.

„Mi kao ruska banka želimo da budemo most između Istoka i Zapada, odnosno između Srbije i Rusije, kako bismo omogućili da se što više promoviše izvoz i umanji deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom gde se vidi veliki potencijal. Zato smo pripremili određene pakete proizvoda koji omogućuju zaštitu od valutnih rizika, kreditiranje“, rekao je Bošković.

Ušečće banke u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu sa Rusijom dostiže 20 odsto, neto prihod od naknada iznosi 6,35 miliona evra što predstavlja rast od 17 odsto.

Kako je rečeno strateško partnerstvo sa Super karticom doprinelo je razvoju Sberbank poslovanja sa stanovništvom, a ovaj program ima više od milion registrovanih članova i proglašen je za najuspešniji u regionu.

Sberbank platna kartica „Sa nama na putu“, koja je plasirana u saradnji s kompanijom NIS, potpuno je digitalizovan proizvod.

Sberbank je tokom ove godine podržala brojne humanitarne projekte kao što su sportsko-kreativni kamp za decu bez roditeljskog staranja „Vrednosti života“, udruženja Belhospis i Nurdor, a planirano je da se u okviru volonterske akcije uređuju zdravstvene ustanove širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari