Proizvođači tovnih junadi: Interventni otkup, dobra mera države 1Foto: EPA-EFE/ JACEK BEDNARCZYK

Odluka države da pomogne odgajivačima tovnih junadi interventnim otkupom u vrednosti od dva miliona evra pokrenuće prodaju te vrste mesa na tržištu, rekao je danas suvlasnik Industrije mesa „Matijević” Zoran Matijević.

„Svaka pomoć je dobrodošla, pa i ova i ugasiće ‘vatru’ na tržištu tovne junadi”, rekao je Matijević za Betu.

Vlada Srbije odlučila je juče da pomogne proizvođačima tovnih junadi interventnim otkupom u vrednosti dva miliona evra, a po ceni od 2,15 evra za kilogram žive vage.

Država je tu meru uvela da bi podstakla tražnju junećeg mesa koja je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pala 70 odsto i ublažila posledice koje je na privredu ostavila pandemija korona virusa.

Matijević je rekao da je cena od 2,15 evra po kilogramu „dobra”, ali da će problem biti to što će moći da je iskoriste, verovatno samo mali, a ne i veliki proizvođači jer je otkup ograničen.

„Junad koju utovimo na našoj farmi koristimo za sopstvenu preradu i još dokupljujemo na tržištu”, rekao je Matijević.

Subvencije koje ti proizvođači već dobijaju od države, po 15.000 dinara po grlu omogućuju im, kako je rekao, da posluju tako da pokriju troškove i povremeno nešto malo i zarade.

Vlasnik klanice „Đurđević” Milenko Đurđević rekao je da će ta pomoć države olakšati položaj proizvođača tovnih junadi u trenutku kada je pala tražnja i otežano se izvozi.

„Pre sedam dana je pokrenut izvoz junetine za Tursku, dogovoren je kontingent od 5.000 tona, ali je to već realizovano i danas je opet stala prodaja na tom tržištu, a i u Italiju se izvoze male količine”, rekao je Đurđević.

Dodao je da se obrađeno juneće meso u Tursku izvozilo po ceni od 4,5 evra po kilogramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari