Proizvodnja namenjena direktnim potrošačima je naše trajno opredeljenje 1Foto: Nenad Kovačević

Fabrika, koja oko 95 odsto proizvodnje plasira na tržišta Evropske unije, Istočne Evrope, bivših jugoslovenskih republika, SAD i Bliskog istoka, proizvela je 2017. godine 22.600 tona bakra, što je za oko deset odsto više nego 2016.

Za tako dobar finansijski rezultat od presudnog je značaja povećanje proizvodnje onih proizvoda koji imaju dodatu vrednost, što je naše opredeljenje već nekoliko godina unazad. Zahvaljujući tome, možemo se pohvaliti operativnim profitom od oko 6,5 miliona evra, dok je neto profit premašio četiri miliona evra – kaže na početku razgovora za Danas Milija Božović, generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno.

Naglašava da je trajno opredeljenje poslovodstva proizvodnja industrijskih proizvoda namenjenih direktnim potrošačima, koji donose veći profit, Ocenjuje, takođe, da su smanjeni troškovi za nabavku sirovina, što je značajno doprinelo uspešnom poslovanju.

Na pitanje: kako bi ocenio poslovni ambijent u Srbiji, Božović ukazuje na činjenicu da ta fabrika izveze gotovo sve što proizvede, da su domaći kupci njenih proizvoda takođe izvoznici, što znači da poslovanje valjaonice zavisi isključivo od dešavanja na međunarodnom tržištu.

– Domaći ambijent jeste značajan, ali nije od presudnog značaja za naše poslovanje. S druge strane, mi jesmo veliki izvoznici, ali smo i uvoznici, pa nam u tom kontekstu posmatrano odgovara stabilan dinar. Mislim da je politika koju vodi Narodna banka Srbije realna i da koristi privrednicima – tvrdi Božović.

Navodeći da se redovno izmiruju sve obaveze prema državi, naš sagovornik ukazuje i na podatak da je u fabrici zaposleno 1.125 radnika, kao i da njihove zarade premašuju 50.000 dinara. U 2017. zaposleno je još pedesetak radnika koji su zamenili starije kolege koje su otišle u penziju. I sindikalna aktivnost je na visokom nivou – u fabrici jedinstveno deluju tri sindikata sa kojima menadžment ima dobru saradnju. „Obe strane poštuju kolektivni ugovor“, istakao je Božović i dodao da je svim zaposlenima, uoči Nove godine i Božića, dodatno isplaćeno po 20.000 dinara, a da je cena rada povećana za za 2,5 odsto.

Po svemu sudeći i 2018. godina biće uspešna za ovu užičku fabriku. Plan je da proizvodnja premaši 24.000 tona, ali da se nastavi sa upošljavanjem novih kadrova, naročito onih u neposrednoj proizvodnji.

– U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje nastavićemo da zanavljamo kadrove. Zajedno sa Impol-Sevalom uključili smo se u dualno obrazovanje. To praktično znači da kod nas na praksu dolaze učenici koji su upisani u prvo odeljenje za metalurška zanimanja. Na praksi je sedamnaest učenika koji bi, nakon završene treće godine, trebalo da počnu da rade u fabrici. Očekujemo da će unapred obezbeđeni posao motivisati i druge mlade da krenu stopama ovih učenika – kaže generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno.

Dobra saradnja sa dobavljačima sekundarnih sirovina

– Obezbedili smo godišnji ugovor sa RTB Bor, a imamo i višegodišnje ugovore sa dobavljačima sekundarnih sirovina, koji su naši potrošači i koji nam te sirovine vraćaju. Dobro sarađujemo i sa drugim sakupljačima sekundarnih sirovina. Potpisali smo i povoljan godišnji ugovor sa jednom kompanijom iz Belgije, koja će nam isporučivati sekundarne sirovine – ističe generalni direktor Valjaonice.

Nagrade za uspešno poslovanje

Generalni direktor Milija Božović je, u protekloj godini, nagrađen sa dva priznanja – Poveljom Grada Užica, najvišim priznanjem koje se dodeljuje za zasluge za ukupan razvoj grada, i priznanjem „Kapetan Miša Anastasijević“ za najboljeg privrednika u regionu. „Ponosan sam na obe nagrade i delim ih sa svim zaposlenima u Valjaonici bakra, koji su zaslužni za ovako dobre poslovne rezultate“, poručio je Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari