Spoljnotrgovinska razmena privrede užičkog regiona, koja je tradicionalno izvozno orijentisana, ostvarena prošle godine bila je 784 miliona dolara, što je za 25 odsto više nego 2005. godine zabeležen je suficit od 40 miliona dolara. Prema podacima Regionane privredne komore Užica proizvodnja je stagnirala, odnosno niža je za 0,01 odsto što kako tvrde privrednici ovog regiona, ne treba da brine s obzirom na to da je u 2005.

Spoljnotrgovinska razmena privrede užičkog regiona, koja je tradicionalno izvozno orijentisana, ostvarena prošle godine bila je 784 miliona dolara, što je za 25 odsto više nego 2005. godine zabeležen je suficit od 40 miliona dolara. Prema podacima Regionane privredne komore Užica proizvodnja je stagnirala, odnosno niža je za 0,01 odsto što kako tvrde privrednici ovog regiona, ne treba da brine s obzirom na to da je u 2005. godini proizvodnja povećana za čak 14 odsto. Izvoz je prošle godine iznosio 412 miliona dolara ili 19.2 odsto više nego u 2005. godini, dok je na uvoz potrošnje 372 miliona dinara, (skok od 33 odsto). Prema oceni Dragomira Papića predsednika Regionalne privredne komore Užice da su ambijent za poslovanje i kurs evra u prošloj godini bili povoljniji, prihod od izvoza bio bi veći za desetak odsto. Najviše je izvezeno proizvoda od aluminijuma i bakra sledi izvoz municije, voća, pre svega malina, odeće… U uvozu su prednjačile sirovine za potrebe prerađivačke industrije obojnih metala, drvo, plastične mase i pamuk. Preduzeća iz užičkog regiona najviše su izvozila u Italiju,

Zarade iznad republičkog proseka

Prosečna zarada u užičkom regionu u decembru prošle godine iznosila je 34.695 dinara, što je iznad republičkog proseka. Od 29 okruga u Srbiji, po visini zarada, Zlatiborski okrug je na trinaestom mestu. Najviše plate isplaćene su u Kosjeriću, prosek (43.703 dinara), a najniže u Ivanjici (19.050).

Nemačku, Sloveniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, a najviše uvozila iz Rusije, Bugarske, Gruzije, Italije, Nemačke i Bosne i Hercegovine. U trgovini sa Slovenijom, Nemačkom i Italijom ostvaren je suficit, dok je najveći deficit zabeležen u razmeni sa Rusijom. U trgovinskoj razmeni sa inostranstvom, najveće učešće od 70 odsto ostavila su preduzeća iz Užica. Suficit su ostvarila i preduzeća iz Arilja, Požege, Čajetine i Prijepolja, dok je najveći deficit zabeležen u opštini Priboj (oko 3,6 miliona dolara).
U užičkom regionu na privatizaciju čeka još 37 preduzeća, od kojih bi 34 trebalo da budu ponuđena na aukcijama, dok su pribojski Poliester i Fap, kao i ivanjička Industrija tepiha još uvek u procesu restrukturiranja. Inače, od ukupno privatizovanih 74 preduzeća, u šesnaest je poništen kupoprodajni ugovor, četiri su u stečajnom postupku, za dva su ponovljeni prospekti, dok je nerešen status deset preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari